Manuale noi pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal

Elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal au început anul de studii cu manuale noi. Ministerul Educației și Cercetării a acordat în acest an calificativul „bun de tipar” pentru 43 de titluri de manuale școlare, iar în anul 2024 în școli vor ajunge manuale noi pentru alte 67 de titluri. Cifrele au fost prezentate astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, scrie Moldpres.md

„În anul 2023, au fost organizate licitații pentru procurarea a 47 de titluri de manuale. Pentru 43 dintre ele au fost recepționate oferte, manualele au primit calificativul „bun de tipar”, au fost imprimate și sunt în proces de livrare în instituțiile de învățământ sau deja au ajuns la elevi. Este un proces continuu de înnoire a fondului de manuale pentru a evita situații în care în școli sunt manuale care nu corespund curriculei sau sunt învechite și depășite din punct de vedere tehnic”, a spus Dan Perciun.

Alte 67 de titluri de manuale școlare, dintre care 52 de titluri pentru învățământul primar și cel gimnazial și 15 titluri pentru învățământul liceal, urmează a fi achiziționate în anul 2024, în cadrul licitației anunțate în luna mai 2023 și care urmează a fi deschisă în luna decembrie 2023.

Ministrul Educației a afirmat că în prezent este în desfășurare procesul de realocare a anumitor manuale din unele raioane spre Chișinău, în mod special. „Din cauza migrației interne și a creșterii numărului de copii în unele raioane și în special în Chișinău, s-a creat un deficit de manuale. Pe parcursul următoarelor săptămâni, ne străduim să asigurăm cât mai rapid acest proces de mutare a cărților din raioanele unde ele nu sunt folosite spre raioanele în care ele sunt solicitate și nu ajung. Aceste manuale există, doar că ele nu se află la locul potrivit astăzi. Este un proces care are loc an de an”, a precizat oficialul.

Dan Perciun a mai afirmat că majoritatea manualelor din școli au o vechime de până la cinci ani, dar sunt și unele excepții. „Trebuie să recunoaștem că avem manuale deosebit de învechite care trebuie să fie schimbate de urgență. Avem 14 titluri de manuale la liceu care au 11 ani și avem un titlu de 12 ani. Este prioritar anul viitor să le înlocuim și să evităm situații când avem manuale atât de vechi, or starea lor fizică și morală nu mai corespunde necesităților”, a conchis ministrul.

În Republica Moldova funcționează circa 1200 de școli, în care învață peste 334 mii de elevi.

Total
0
Shares
Total
0
Share