Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a sosit în Ucraina și a promis mai multe arme și pentru a asigura sprijinul britanic pentru următorii 100 de ani, în contextul în care războiul împotriva forțelor ruse invadatoare intră într-o fază critică, informează telegraph.md, cu referire la Politico.
La aproape trei ani de la începutul invaziei pe scară largă a lui Vladimir Putin, Donald Trump urmează să revină la Casa Albă în calitate de președinte al SUA și a promis să pună capăt războiului într-un timp scurt.
În același timp, forțele politice simpatizante Moscovei câștigă teren în Europa – în țări precum Austria, România și Germania.
În cadrul discuțiilor cu președintele Volodimir Zelenski, Starmer va semna un tratat de ”parteneriat pentru 100 de ani” cu Ucraina, menit să consolideze securitatea în Marea Neagră și Marea Baltică și să construiască legături economice și culturale între cele două țări.
”Ambiția lui Putin de a rupe Ucraina de cei mai apropiați parteneri ai săi a fost un eșec strategic monumental”, a declarat Starmer în comentariile transmise de biroul său.
”În schimb, suntem mai apropiați ca niciodată, iar acest parteneriat va duce această prietenie la nivelul următor.”
Revenirea lui Trump aruncă o umbră asupra vizitei liderului britanic în Ucraina, prima sa vizită de acest fel de când a preluat puterea în iulie anul trecut. Aliații Ucrainei se tem că Statele Unite ar putea abandona Europa, lăsând-o să se descurce singură.
Ucraina a declarat că este dispusă să participe la eventuale discuții, cu anumite condiții, în timp ce alți lideri occidentali, precum Emmanuel Macron al Franței, au sugerat ideea trimiterii de trupe europene pentru menținerea păcii. Totuși, oficialii occidentali rămân sceptici că Putin este cu adevărat interesat de discuții de pace.
Starmer urmează, de asemenea, să anunțe un nou pachet de sprijin pentru nevoile imediate ale Ucrainei, inclusiv ”ajutor letal,” deși detaliile nu sunt încă clare.
Oficialii de la Downing Street subliniază că Ucraina este acum o putere militară de vârf, cu forțe armate bine antrenate și un sector tehnologic care a inovativ într-un ritm rapid, testând echipamente noi pe câmpul de luptă în ultimii trei ani. Această experiență reală de război va ajuta și Marea Britanie să își consolideze apărarea, susțin oficialii.
Parteneriatul de 100 de ani include colaborări comune în domeniul științei, tehnologiei, sănătății, agriculturii și chiar educației. Tratatul prevede, de asemenea, un nou plan de consolidare a securității în Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Azov.
Marea Britanie lucrează la un sistem de urmărire a grânelor ucrainene care au fost furate din zonele ocupate de Rusia și apoi vândute pe piață. Baza de date realizată în Marea Britanie va fi finalizată și împărtășită cu guvernul de la Kiev în săptămânile următoare. De asemenea, există promisiuni de colaborare în domeniul energiei și al mineralelor critice.
Tratatul de 100 de ani reprezintă o modalitate inedită de a transmite un mesaj într-un moment sensibil.
Însă Ucraina dorește mult mai mult. Zelenski solicită de ani de zile aderarea la NATO, considerată cea mai bună modalitate de a-l descuraja pe Putin, dar acest obiectiv pare încă departe. Problema garanțiilor de securitate pe care susținătorii Ucrainei sunt dispuși să le ofere va domina probabil agenda odată ce negocierile de pace vor începe.