Marea Britanie va expulza un atașat rus al apărării. Care este motivul

 

Marea Britanie îl va expulza pe atașatul de apărare al Rusiei, va retrage statutul diplomatic al unor proprietăți și va limita durata vizelor diplomatice rusești, ca răspuns la ceea ce ministrul de interne James Cleverly a numit „activitatea malignă” a Moscovei, notează Reuters.

Miercuri, în fața parlamentului, Cleverly a declarat că Marea Britanie este deja „un mediu de operare extrem de dificil pentru serviciile de informații rusești”, dar măsurile „nu vor face decât să întărească rezistența noastră la amenințarea rusă”.

Marea Britanie a introdus mai multe valuri de sancțiuni împotriva companiilor și persoanelor fizice rusești de când Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, iar Cleverly a declarat că guvernul conservator nu va șovăi în sprijinul acordat Kievului.

”Îl vom expulza pe atașatul rus al apărării, care este un ofițer de informații militare nedeclarat”, a declarat Cleverly.

„Vom retrage statutul de sediu diplomatic de la mai multe proprietăți din Marea Britanie legate de Rusia… Vom impune noi restricții asupra vizelor diplomatice rusești, inclusiv limitarea perioadei de timp pe care diplomații ruși o pot petrece în Marea Britanie”, a mai precizat oficialul.

Săptămâna trecută, membrii NATO s-au declarat „profund îngrijorați” de recentele atacuri pe care le-au atribuit Rusiei și care au afectat Republica Cehă, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Polonia și Marea Britanie.

În aprilie, un britanic a fost inculpat pentru presupuse activități ostile statului în beneficiul Rusiei, inclusiv pentru că ar fi recrutat alte persoane pentru a incendia o proprietate comercială legată de Ucraina din Londra.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că acuzațiile britanice privind implicarea Rusiei în atacul incendiar sunt absurde și fac parte dintr-un război informațional.

Cleverly a declarat că se așteaptă ca răspunsul la ultimele măsuri ale Marii Britanii să provoace „acuzații de rusofobie, teorii ale conspirației și isterie din partea guvernului rus”, dar guvernul britanic „nu va fi luat de prost”.

”Răspunsul nostru va fi hotărât și ferm”, a spus el. „Mesajul nostru către Rusia este clar: opriți acest război ilegal, retrageți-vă trupele din Ucraina, încetați această activitate malignă.”

Total
0
Shares
Total
0
Share