Alte știri

Marea Mediterană se sufocă sub povara deșeurilor. Un camion de gunoi, deversat în apă în fiecare minut

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mările și oceanele planetei se sufocă sub povara deșeurilor, mai ales a plasticului aruncat la întâmplare ori deversat cu bună știință.

Inclusiv împrejurimile superbelor insule grecești ascund un dezastru sub valuri.
În fiecare minut, în Marea Mediterană ajunge atâta plastic cât să umple o remorcă de camion.

Disperați, activiștii de mediu au început să facă scufundări ca să strângă gunoiul de pe fundul mării.

Pe una dintre faimoasele plaje ale insulei grecești Lefkada, atmosfera estivală este una înșelătoare și, dincolo de valurile mirifice, se ascunde o realitate alarmantă.

Jan Heikrodt, reporter RTL și voluntar: „Am stat în apă cam 20 de minute și toți ne-am întors la suprafață cu saci plini de gunoaie. Este de necrezut, ai ce strânge la nesfârșit. Imaginați-vă o groapă de gunoi pe fundul mării”.

Ca să schimbe situația, scafandrii voluntari se întâlnesc la fiecare sfârșit de săptămână în diverse locuri din Grecia. Sunt profesori, elevi, studenți, localnici și turiști care vor să ajute marea.

Puțini oameni cunosc mai bine marea decât acești oameni. Dar nu e vorba de speciile de pești, adâncimi ori curenți primejdioși, ci de deșeurile din apă.

Jan Heikrodt: „De ce nu vă mulțumiți să stați la plajă și, eventual, să strângeți plasticul de pe nisip?”
Scafandru: „Trebuie să dăm un exemplu, este și gunoiul nostru. Mediterana este una dintre cele mai poluate și mai murdare dintre mările lumii. Cea mai mare parte este plastic și marea problemă e că plasticul pur și simplu nu putrezește”.

George Sarelakos, fondator ale organizației „Aegean Rebreath”: „Situația este chiar gravă din moment ce găsești gunoaie oriunde te scufunzi”.

În medie, un camion plin cu deșeuri ajunge în Marea Mediterană în fiecare minut. Așadar, oricât de mult ar scoate voluntarii, alt gunoi e aruncat în apă în altă parte. Recifurile au ajuns de nerecunoscut din cauza gunoaielor. Turiștii sau localnicii care vin la plajă par să nu bage de seamă și adesea contribuie ei înșiși la agravarea situației.

George Sarelakos: „Am obosit cu atâtea scuze. Noi toți suntem responsabili pentru această problemă, nu guvernul sau politicienii, noi suntem cei care decidem soarta naturii”.

George și ceilalți voluntari nu au de gând să se dea bătuți în fața imensității obiectivului propus. Și, cum zice o vorbă înțeleaptă, linguriță cu linguriță se umple marea. În acest caz, se curăță marea.

loading...

Comments are closed.