Externe

Marea problemă a lui Boris Johnson după ce a câștigat alegerile. CNN: O bombă cu ceas

Pinterest LinkedIn Tumblr

Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a câștigat alegerile din Marea Britanie, acesta a scăzut în sondaje în Scoția, ceea ce ar putea reprezenta „o bombă constituțională cu ceas”, relatează site-ul postului CNN, citați de Digi24.

Boris Johnson și premierul scoțian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian, care a informat deja că va cere un referendum pentru independență, sunt pe punctul de a intra conflict, scrie Mediafax.

Acest lucru este cauzat de faptul că majoritatea obținută de Partidul Conservator reprezintă acum o certitudine, iar Scoția refuză să iasă din Uniunea Europeană.

„Boris Johnson are un mandat de a scoate Marea Britanie din UE. Trebuie să accepte că eu am un mandat pentru a oferi un viitor alternativ pentru Scoția”, a declarat recent Sturgeon.

Din punct de vedere politic, cele două arată diferit, ceea ce ar putea crea o presiune din partea Partidului Național Scoțian pentru a obține un referendum prin care să își declare independența.

Boris Johnson a avertizat anterior că nu va oferi Scoției posibilitatea de a organiza un referendum pentru independență.

Pe de altă parte, mulți unioniști din Irlanda de Nord consideră că înțelegerea negociată de premierul britanic reprezintă o „trădare” și sunt de părere că aceasta va izola provincia de restul Marii Britanii.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a transmis vineri seară prim-ministrului scoţian, Nicola Sturgeon, că se opune unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, dar liderul de la Edinburgh a cerut respectarea dorinţei scoţienilor.

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 48 de locuri în Camera Comunelor, un fapt fără precedent. Majoritatea locuitorilor Scoţiei s-au pronunţat în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană în referendumul britanic privind Brexit din 2016.

Scoţia a organizat în anul 2014 un referendum privind independenţa faţă de Marea Britanie. Peste 55% dintre scoţieni s-au pronunţat atunci împotriva independenţei. În contextul Brexit, rezultatul ar putea fi acum în favoarea independenţei.

Comentați știrea

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook - Telegraph Moldova   
loading...

Comments are closed.