Externe

Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul pentru a împiedica „o expulzare forțată” din Belarus

Pinterest LinkedIn Tumblr

Maria Kolesnikova, lidera protestatarilor din Belarus, şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica încercarea forţelor de securitate belaruse să o deporteze în Ucraina, scrie Agerpres.

Kolesnikova, despre care nu se ştia nimic de 24 de ore, a reuşit să împiedice o „expulzare forţată din ţara sa de origine”, a specificat viceministrul ucrainean de interne Anton Gheraşcenko pe pagina sa de Facebook. „Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukaşenko este personal responsabil pentru viaţa şi sănătatea ei”.

Interfax-Ukraina citează o sursă care a spus că Maria Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru ca autorităţile de frontieră ucrainene să nu poată să o lase să treacă graniţa.

„Kolesnikova este în prezent reţinută. Nu pot spune concret unde se află, dar ea este reţinută”, a declarat telefonic pentru Reuters Anton Bîcikovski, reprezentant al Serviciului de frontieră belarus. „Ea a fost reţinută în legătură cu circumstanţele în care ei (grupul) au părăsit teritoriul Belarusului”, a spus el. Potrivit autorităţilor de frontieră, Kolesnikova dorea să părăsească ţara şi să ajungă în Ucraina. Comitetul pentru Frontiera de Stat din Belarus (CFB) a confirmat reţinerea carismaticei opozante, conform EFE.

Mai mulţi reprezentanţi de prim-plan ai opoziţiei belaruse au fost arestaţi sau forţaţi să fugă din Belarus de la alegerile prezidenţiale de luna trecută, după ce Lukaşenko a lansat represalii cu ajutorul forţelor de securitate pentru menţinerea la putere a regimului său de 26 de ani în această fostă republică sovietică.

Kolesnikova, membră a Consiliului de coordonare, conceput pentru a asigura tranziţia paşnică a puterii, era ultima dintre cele trei femei politiciene rămasă în Belarus, care şi-au unit forţele înainte de alegerile din 9 august într-o încercare de schimbare a regimului Lukaşenko.

Fiind un critic vocal împotriva lui Lukaşenko, ea a jucat un rol important în săptămânile de manifestaţii şi de greve ale protestatarilor care îl acuză pe Lukaşenko de trucarea alegerilor.

Lukaşenko, sprijinit de Rusia, neagă aceste acuzaţii şi acuză la rândul său puteri străine că ar încerca să-l răstoarne de la putere printr-o revoluţie. La manifestaţii, el a răspuns cu represalii brutale, mulţi dintre cei care au fost arestaţi mărturisind că au fost torturaţi şi bătuţi.

Într-un interviu acordat Reuters luna trecută, Kolesnikova a lansat un apel către Occident să nu-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte, spunând că regimul său se va prăbuşi.

Reprezentanta opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a cerut marţi Minskului eliberarea imediată a colaboratoarei sale Maria Kolesnikova. ‘Maria Kolesnikova trebuie să fie eliberată imediat, la fel şi toţi membrii Consiliului de coordonare şi deţinuţii politici reţinuţi anterior’, a declarat Tihanovskaia.

loading...

Comments are closed.