Marian Lupu: PDM susține parcursul european al Republicii Moldova pentru că doar așa noi vom putea să ne modernizăm

integrare europeana marian lupu, unirea moldovei cu romania, parlament chisinau pdm

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu a vorbit despre evenimentele care crede că vor marca noul sezon politic, ce influenţă pot avea protestele împotriva sistemului mixt, în ce măsură relaţiile moldo-ruse pot influenţa evenimentele politice din Moldova, ce ar trebui de făcut pentru detensionarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Lupu, ce evenimente credeţi că vor marca noul sezon politic care tocmai a început?

M.L.: Implementarea legilor, impactul și evaluarea acestora îmi doresc să fie evenimentele noului sezon politic. Îmi doresc ca cetățenii să fie din ce în ce mai implicați în procesul legislativ, să avem un dialog cât mai constructiv cu ei, să le aflăm problemele și să căutăm cele mai bune soluții. În rest, eu sper să nu avem evenimente care să distragă atenția de la parcursul pozitiv pe care merge țara prin prisma reformelor, a creșterii economice și a dezvoltării relațiilor pe plan extern.

T.: În opinia Dvs., cum vor influenţa protestele împotriva sistemului mixt, agenda politică a ţării?

M.L.: Sistemul mixt deja a fost adoptat și toată lumea să se obișnuiască cu asta. Și mă refer aici la politicienii care se opun schimbărilor și modernizării țării.  De altfel, așa cum spun și toate sondajele, majoritatea populației și-a dorit această modificare a sistemului electoral. Și dacă marea majoritate vrea asta, atunci și acei puțini politicieni ar trebui să fie mai atenți la dorința cetățenilor.

T.: Ce părere aveţi despre protestele anunţate de socialişti pentru această toamnă?

M.L.: Nu știu de ce ar face așa proteste, ce motive au pentru a protesta. Țara are creștere economică, se fac reforme benefice pentru cetățeni, se văd schimbări în bine în viața de zi cu zi a fiecăruia. În genere, ei ar trebui să se preocupe de probleme importante și să participe la bunăstarea Moldovei, nu la dezbinarea ei, așa cum fac acum. Pe de altă parte, protestele sunt un exercițiu democratic și atâta vreme cât ele nu contravin dispozițiilor legale, atunci fiecare are dreptul a-și exprima opiniile, iar noi respectăm asta.

T.: Se fac diferite presupuneri despre un război politic ce ar putea izbucni între Preşedinţie, pe de o parte, şi echipa de guvernare, pe de altă parte. Pe cât de posibil vi se pare acest război?

M.L.: Nu aș folosi cuvântul „război”. Nu îmi place acest termen. Dar atâta vreme cât Dodon va dori să deturneze drumul Moldovei spre Europa, atunci noi ne vom opune categoric oricăror acțiuni în acest sens. PDM susține parcursul european al Republicii Moldova pentru că doar așa noi vom putea să ne modernizăm, să ne schimbăm, începând de la modul de funcționare al administrației publice centrale, până la modul de trai al fiecăruia dintre noi. Cred că ne ajunge cât am bătut pasul pe loc și e momentul să facem echipă, toți moldovenii, și să încercăm să pășim în UE. Mai avem de muncit, Guvernul face în mod constant reforme și pași înainte, Parlamentul merge în același sens. Din câte vedem, doar Președintele are alt drum, unul care nu duce spre Uniunea Europeană. Ne desparte categoric o astfel de viziune și suntem vehemenți cu privire la asta. Am reacționat și vom reacționa de fiecare dată atunci când Igor Dodon va genera confuzie sau tensiuni prin acțiunile ori declarațiile sale.

T.: În ce măsură relaţiile moldo-ruse, care sunt destul de tensionate la acest moment, pot influenţa evenimentele politice din Moldova?

M.L.: Cetățenii moldoveni trebuie să influențeze ceea ce se întâmplă la ei în țară. Noi nu ne-am dorit niciodată să avem relații tensionate cu Federația Rusă, ci să avem o relație firească între două țări suverane, care se respectă reciproc. Din partea Moldovei există respect, dar nu este suficientă o singură parte într-o relație bilaterală. Cei care și-ar dori ca Moldova să se comporte ca o slujnică în casă, indiferent de poziția lor în statul moldovenesc, mai ales Președintele, trebuie să știe că Moldova este un stat independent care nu poate accepta nicio vasalitate.

T.: În ultimele luni, se atestă şi o tensionare a relaţiilor Chişinău-Tiraspol. Ce influenţe poate avea acest lucru asupra situaţiei politice interne?

M.L.: Nu există tensiuni cu Tiraspolul. Din nou, acestea sunt doar niște dezinformări și provocări ale propagandei străine.

T.: În context nu putem să nu vă întrebăm şi despre posibilitatea unui nou război pe Nistru, despre care vorbesc unii lideri şi comentatori politici. Pe cât de posibil vi se pare?

M.L.: Nu există o astfel de perspectivă. Moldovenii nu trebuie să trăiască cu această frică. Ar trebui să terminăm cu astfel de scenarii, care nu fac bine nimănui. Starea de liniște, pace și siguranță este cea normală și așa ne dorim cu toții să trăim. Însă înțelegem să ne apărăm țara de toată această propagandă, de provocările și amenințările care există. Noi nu vrem decât rezolvări pe cale pașnică.

T.: Ce ar trebui de făcut pentru detensionarea relaţiilor cu Uniunea Europeană?

M.L.: Uniunea Europeană este pentru noi un partener de încredere, așa cum și noi suntem pentru comunitate. Relațiile pe care le avem la nivel de Guvern și Parlament cu UE sunt normale, de colaborare. Suntem într-o permanentă comunicare instituțională, ținem cont de recomandările pe care le primim în diferite situații unde solicităm opinii, dar fără a lăsa să intervină în deciziile suverane al Republicii Moldova. Nu există, deci, relații tensionate. Poate că Maia Sandu ar trebui să înceteze să vorbească, în genere, urât despre țara sa, așa cum am văzut că face peste tot. Noi înțelegem noțiunea de opoziție, dar asta o faci în mod corect, concret și înțelept aici, acasă și nu mergi prin țări străine să îți vorbești țara de rău.

T.: Ce priorităţi va avea guvernarea în noul sezon politic?

M.L.: Ne dorim liniște în Republica Moldova, astfel încât să putem continua măsurile asumate prin programul de guvernare și Acordul de Asociere. Creșterea nivelului de trai și implementarea reformelor sunt obiectivele cele mai importante, iar acestea pot fi atinse doar prin parcurgerea drumului european pe care am început să mergem.

Principala prioritate a noastră va fi, deci, implementarea Acordului de Asociere. În acest sens, Guvernul și Parlamentul au convenit o Foaie de parcurs 2, care conține principale măsuri și reforme pe care să le adoptăm până la finalul acestui an.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share