Alte știri

Marina iraniană a primit un distrugător echipat pentru „a distruge orice amenințare” și o navă anti-mine

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marina iraniană a preluat luni două nave de război în cadrul unei ceremonii transmise de televiziunea de stat, la câteva zile după anunţul intrării unei escadre iraniene în Oceanul Atlantic, prezentată ca o premieră, relatează AFP.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

„Ministerul Apărării a finalizat o muncă uriaşă astăzi, furnizând două nave armatei Republicii Islamice Iran: distrugătorul Dena şi o navă anti-mine”, a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani într-un discurs.

Conform unui comunicat al Statului Major al armatei, Dena este „un distrugător în totalitate iranian”, echipat cu „o zonă de aterizare pentru elicopter”, de o „varietate de echipamente şi de sisteme de apărare şi atac”, având o capacitate de „a parcurge distanţe lungi” şi echipat pentru „a distruge orice ameninţare aeriană, de suprafaţă sau submarină”.

Botezată „Chahine”, nava anti-mine are o lungime de 33 de metri şi este capabilă „să detecteze şi să neutralizeze diverse tipuri de mine marine”, a precizat comunicatul, scrie Agerpres.

Livrarea celor două nave survine după ce armata iraniană a anunţat joi intrarea „pentru prima dată” a unei mici escadre iraniene în Oceanul Atlantic, cu scopul „de a întări capacităţile sale maritime”.

Marina iraniană a pierdut la 2 iunie una din cele mai mari nave ale sale, Kharg, care s-a scufundat în Marea Oman, după mai multe ore de luptă cu un incendiu a cărui cauză este neclară şi după evacuarea echipajului.

Forţele navale ale Iranului au prezentat Kharg ca fiind o „navă-şcoală de sprijin”, în serviciu „de peste patru decenii”.

Însă conform GlobalSecurity.org, site american specializat în chestiuni militare, este vorba de fapt de un petrolier de realimentare şi port-elicopter construit în Marea Britanie.

loading...

Comments are closed.