Marina Tauber a fost recunoscută în calitate de “deținut politic”, transmite organizația pentru drepturile omului “Solidaritate Internațională”

Organizația pentru drepturile omului „Solidaritatea Internațională”, cu sediul în Elveția, a recunoscut-o pe deputatul fracțiunii „ȘOR” din Parlament, Marina Tauber, drept deținut politic. Acest lucru a fost transmis de către serviciul de presă al organizației, informează Telegraph.md

Sursa citată spune că anul 2022 a adus o criză socială fără precedent în viața Moldovei, cauzată de problemele energetice și de conflictul armat din Ucraina. Totuși, în loc să rezolve aceste probleme, autoritățile moldovenești s-au concentrat pe lupta împotriva opoziției, care critică deschis conducerea țării.

„Autoritățile de stat gestionare ale sistemului de constrângere sunt tentate să folosească justiția penală pentru a pune presiune asupra adversarilor politici”, se arată în comunicat.

Exemplu elocvent a fost oferit cazul vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, care, potrivit datelor adunate de organizație, este nevinovată.

„Știm că doamna Marina Tauber, un politician moldovean, când am început să lucrăm la cazul ei, era ținută în arest, în ciuda faptului că doamna Tauber este acuzată de infracțiuni non-violente. Ținând cont de actualul situație din Republica Moldova și evaluând riscurile, Consiliul de Administrație al Organizației noastre a considerat necesar să o recunoască pe doamna Marina Tauber ca „deținut politic” și să-și exprime solidaritatea față de aceasta, oferind tot sprijinul posibil în apărarea acesteia. Vom solicita ca să se renunțe la toate acuzațiile împotriva ei și ca doamna Marina Tauber să fie reabilitată”, a transmis sursa.

În cazul Marinei Tauber, conform organizației, autoritățile statului au încălcat grav articolul 5 din Convenția de la Roma (1950) și articolul 19 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice (1966).

„La timp, vom informa ONU, UE și OSCE, atât în ​​scris, cât și prin trimiterea reprezentantului nostru oficial. „Solidaritätsnetz International” își rezervă dreptul de a organiza acțiuni publice, precum și alte acțiuni de influență directă. Pentru a oferi asistență directă doamnei Marina Tauber, monitorizare și consultări în domeniul dreptului internațional umanitar, s-a considerat necesară trimiterea la Chișinău a unui membru autorizat al Organizației”, se arată în comunicatul organizației.

Amintim că, pe 22 iulie, Marina Tauber a fost reținută pentru 72 de ore după ce i-a fost ridicată imunitatea parlamentară.

Ea a fost acuzată de „acceptare cu bună știință a mijloacelor de finanțare a partidului de la un grup infracțional organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului politic „ȘOR”.

Instanța a decis aplicarea a 30 de zile de arest în izolator pentru Marina Tauber ca măsură preventivă. Mandatul de arestare a fost apoi prelungit, în ciuda protestelor avocaților lui Tauber.

Cu toate acestea, deja pe 14 septembrie, Tauber, după numeroase proteste de stradă și sub presiunea publicului, a fost transferată în arest la domiciliu.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share