Marina Tauber critică o inițiativă a lui Dan Perciun, ministrul Educației: „În Moldova vor fi și mai multe sate abandonate”

Marina Tauber, deputat

Parlamentara Marina Tauber a criticat dur inițiativa ministrului Educației Dan Perciun de a oferi alocații de 50 de euro părinților care locuiesc în sate mici din Moldova și acceptă să-și transfere copiii la școli mai mari din alte localități. Deputatul consideră că acest fapt va duce inevitabil la degradarea mediului rural, unde situația este și așa precară.

Marina Tauber susține că transferul elevilor din sate mici la școli mai mari din alte localități, în schimbul unei alocații de 50 de euro, va avea consecințe grave pe termen lung. Deputatul afirmă că suma este una derizorie în comparație cu îngrijorările părinților care vor fi nevoiți să-și aștepte copiii acasă cu sufletul la gură.

„Ministrul Educației, Dan Perciun, a evaluat viața și sănătatea unui copil dintr-un sat mic din Moldova la 50 de euro? Anume această sumă PASistul vrea să o dea părinților în schimbul acordului lor cu privire la închiderea școlilor mici din mediul rural. Ca urmare, elevii vor fi nevoiți să parcurgă mulți kilometri din satul natal până la școlile mai mari. De dragul a 50 de euro pe lună, părinții vor aștepta îngrijorați întoarcerea copilului lor acasă”, a menționat Marina Tauber.

Parlamentara susține că aceste măsuri vor duce inevitabil la abandonarea satelor din Moldova, unde vor rămâne să locuiască cu precădere persoane în etate.

„Va exista vreun beneficiu în urma acestor acțiuni prostești? Vor dori familiile tinere să locuiască în satele unde guvernul Maiei Sandu va închide școli pentru a economisi bani? Bineînțeles că nu. Iar aceasta înseamnă că în Moldova vor fi și mai multe sate abandonate, unde își vor trăi sfârșitul vieții pensionarii”, a remarcat deputatul.

Marina Tauber a menționat că învățământul nu este o prioritate pentru Guvernul PAS.

„Guvernul nostru este uimitor. Găsește zeci de milioane de euro pentru un radar, care nu trebuie nimănui, dar nu are bani pentru întreținerea școlilor. Găsește bani pentru a cumpăra arme occidentale, dar prin toate acțiunile arată o lipsă totală de respect față de locuitorii satelor mici”, a atras atenția parlamentara.

Declarațiile Marinei Tauber au fost făcute în contextul în care zilele trecute Dan Perciun a vorbit despre prioritățile Ministerului Educației în anul 2024. El a confirmat că guvernul PAS intenționează să ofere alocații în valoare de 50 de euro părinților ai căror copii învață în școli cu mai puțin de 50 de elevi. Banii vor fi oferiți în schimbul acordului de a transfera școlarii la instituții de învățământ mai mari din alte localități, așa-numite „școli model”. Guvernarea PAS susține că în acest mod vrea să ofere acces la „educație de calitate” copiilor din medii defavorizate. Inițiativa a stârnit însă numeroase controverse în spațiul public.

Total
1
Shares
Total
0
Share