Premierul canadian Mark Carney a respins categoric, în cadrul primei sale întâlniri oficiale cu președintele american Donald Trump, propunerea acestuia ca Canada să devină al 51-lea stat al SUA. Întâlnirea a avut loc marți la Casa Albă, în contextul unor tensiuni crescânde legate de tarifele comerciale și suveranitatea națională, informează AFP.
„Canada nu este și nu va fi niciodată de vânzare”, i-a transmis Carney lui Trump, chiar în Biroul Oval, comparând țara sa cu simboluri ale suveranității precum Palatul Buckingham sau chiar biroul prezidențial american: „După cum bine știți din domeniul imobiliarelor, există locuri care nu sunt niciodată de vânzare”.
Fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, Carney a adăugat: „Am întâlnit ‘proprietarii’ Canadei în ultimele luni de campanie electorală. Nu este de vânzare. Nu va fi de vânzare, niciodată”.
Replica președintelui Trump nu a întârziat: „Să nu spui niciodată niciodată”.
Discuțiile s-au purtat într-un climat tensionat, dar amical, după cum au afirmat ambii lideri în declarațiile de presă de la finalul întâlnirii. Carney a recunoscut că a fost o discuție „foarte constructivă”, deși a cerut președintelui american „să înceteze cu ideea ca Canada să devină al 51-lea stat”: „I-am spus că nu este util să repete această idee, dar președintele va spune ce dorește”, a declarat Carney, în limba franceză.
Trump a fost mai tranșant când a fost întrebat dacă există ceva ce l-ar putea determina să renunțe la tarifele impuse Canadei: „Nu. Așa stau lucrurile”, a spus el, adăugând că discuția cu Carney nu s-a comparat cu incidentul tensionat avut anterior cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski: „Atunci a fost un altfel de conflict – acum a fost o conversație foarte prietenoasă”.
În ciuda divergențelor, Trump a descris întrevederea drept „foarte bună”, declarând: „Vrem să facem ceea ce este corect pentru popoarele noastre”.
Carney, ales premier pe 28 aprilie, a câștigat alegerile promițând că va apăra suveranitatea Canadei în fața presiunilor americane. „Statele Unite – cel mai mare partener comercial al nostru – nu ne vor deține niciodată”, a spus Carney în campanie.
Această primă întâlnire oficială dintre Carney și Trump vine în contextul unei dispute comerciale acute, în care administrația Trump a impus tarife generale de 25% asupra unor produse canadiene și a cerut Canadei să oprească traficul transfrontalier de fentanil.