Alte știri

Mărturiile basarabenilor blocaţi în Marea Britanie: „Eu n-am văzut aşa ceva în viaţa mea”, „N-am dormit mai mult de 30 de ore”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Printre miile de şoferi blocaţi câteva zile pe drumul dintre Marea Britanie cu Franţa sunt şi cetăţeni ai Republicii Moldova. Unii dintre ei ne-au descris calvarul prin care au trecut odată cu declanşarea haosului din regiunea portului Dover, Regatul Unit.

Veaceslav a pornit pe 21 decembrie din Londra cu un microbuz încărcat cu colete. Traficul între porturile Dover- Marea Britanie şi Calais – Franţa, a fost blocat pentru că Franţa a interzis transportul de mărfuri şi persoane dinspre Regat, odată cu descoperirea noii tulpini de coronavirus, scrie tvrmoldova.md

VEACESLAV ANDRIŞCO, şofer microbuz: „TIR-uri, autocare, moldoveneşti, ucraineşti, de care vreţi. Eu niciodată nu am văzut aşa adunătură de transport într-un singur loc.  Au deranjat oamenii, un om cu 20 de tone de marfă l-au trimis la test COVID, la Londra, după asta au zis că nu mai trebuie test la COVID. Eu n-am văzut aşa ceva în viaţa mea, doamnă”.

Pentru că nu a mai putut rezista şi nimeni nu i-a spus când va putea traversa prin portul Dover, bărbatul a decis să se întoarcă la Londra.

VEACESLAV ANDRIŞCO, şofer microbuz: „Eu n-am dormit mai mult de 30 de ore. Nu mai am nici glas, am pierdut şi glasul, m-au sunat clienţii… sunt, doamnă, dezmembrat cu totul. Nu mai vrem să aşteptăm, trebuie să ne odihnim, că sub oboseala aceasta…mă tem să nu fie mari surprize. Oamenii aceştia au obosit, oamenii aceştia nu mai au ce mânca”.

Alexandru munceşte pentru o firmă care transportă basarabeni în Regatul Unit. La începutul săptămânii trebuie să pornească cu un autocar spre Republica Moldova. A luat decizia să amâne călătoria.

Marea Britanie şi Franţa au încheiat un acord, marţi seară târziu, pentru a permite şoferilor de camioane să treacă frontiera. Acordul impune dovada unui test Covid-19 negativ, efectuat în ultimele 72 de ore. Marea problemă a britanicilor este că nu există centre de testare în portul Dover. Potrivit presei străine, ieri, au fost înregistrate altercaţii între forţele de ordine şi şoferi. Poliţia din Kent a declarat că o persoană a fost arestată.

Situaţia pandemică actuală şi aglomeraţia obişnuită de la final de an sunt accentuate şi de Brexit. Regatul Unit urmează să părăsească piaţa unică şi uniunea vamală europeană la 1 ianuarie 2021, iar un acord nu a fost încă negociat între cele două părţi.

loading...

Comments are closed.