Masculinizarea demografică, frustrarea sexuală și terorismul

Masculinizarea demografică, frustrarea sexuală, terorismul, politica, biologie 

Într-un viitor relativ apropiat, în unele regiuni de pe glob se va produce o criză a femeilor disponibile pentru măritiş, ceea ce va crea o concurenţă acerbă în rândul bărbaţilor, va creşte incidenţa agresiunilor sexuale, a mișcărilor extremiste şi a conflictelor în general.

Gradul de agresivitate într-o populaţie depinde mai ales de procentajul bărbaţilor tineri (vezi și articolul ”Fiziologia revoluțiilor”). Corelaţia dintre vârstă şi violenţă socială e foarte strânsă, şi în regiunile cu un spor demografic puternic, unde e înaltă rata bărbaţilor tineri, de 15-30 de ani, probabilitatea izbucnirii violenţelor în masă e mult mai mare.

Corespunzător, ţările cu spor demografic din lumea a treia se vor confrunta în următorii douăzeci de ani cu importante seismuri socio-politice interne din cauza ratei înalte a natalităţii şi a sporirii continue a numărului tinerilor. În acele ţări se acumulează o masă critică de tineri care vor tinde să depăşească frustrările de ordin social şi economic prin revolte în masă şi prin schimbarea regimurilor politice.

Aici trebuie de luat în considerare încă un trend demografic curios, complementar cu natalitatea înaltă – masculinizarea demografică. Este vorba despre creşterea ratei bărbaţilor tineri în viitoarele decenii în aşa ţări ca India, China. Potrivit expertului francez Cristophe Guilmoto, în ţările respective majoritatea nou-născuţilor sunt de sex masculin.

Dacă înainte se năşteau de obicei 104-106 băieţi la 100 de fete, acum raportul e de 112 (în India şi Vietnam) şi chiar de 120 de băieţi la 100 de fete (în China). Aceeaşi situaţie e caracteristică pentru ţările din Asia Mijlocie, Caucazul de Nord, Balcani.

La aceasta se mai adaugă unele tradiţii barbare de selecţie post-natală a nou-născuţilor, prin păstrarea vieţii doar pentru băieţi; plus posiblităţile tehnologiilor medicale (sonografia) care permit identificarea sexului fătului la etape timpurii, ceea ce le permite unor părinţi să se izbăvească de fătul de sex feminin. Din cauza acestor practici, omenirea a pierdut în ultimele decenii peste 100 de milioane de femei, prin nenaşterea sau omorul post-natal al acestora. Numai în India sunt avortaţi anual peste jumătate de million de fetuşi de sex feminin.

În consecinţă, într-un viitor relativ apropiat în acele regiuni de pe glob se va produce o criză a femeilor disponibile pentru măritiş, ceea ce va crea o concurenţă acerbă în rândul bărbaţilor, va creşte incidenţa agresiunilor sexuale şi a conflictelor în general. În ultimii ani, sunt tot mai numeroase știrile despre violurile în grup care se produc în India, în special a femeilor din castele considerate inferioare.

Unii cercetători declară în mod expres că sporirea ratei procentuale a bărbaţilor din unele ţări asiate va duce la creşterea incidenţei crimelor, violenţei, a războaielor locale, a instabilităţii politice, a traficului de femei şi a prostituţiei. Şi cunoscutul psiholog evoluţionist Robert Kurzban, de la University of Pennsylvania, consideră că masculinizarea populaţiei în Asia de Sud-Est, mai cu seamă în China, reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale secolului XXI.

Potrivit estimărilor, în China anului 2020 vor exista cu 30 de milioane mai mulţi bărbaţi decât femei, ceea ce înseamnă că circa 15% dintre bărbaţii tineri vor rămâne fără parteneră. În rezultat, va spori nivelul general de testosteron la scara întregii populaţii masculine, se vor acumula frustrări, se va înregistra o escaladare a spiritului competiţional, bărbaţii se vor angaja în activităţi cu risc sporit, se vor multiplica comportamentele antisociale. Echilibrul social se va clătina, iar o eventuală instabilitate economică şi socială în China ameninţă stabilitatea întregii lumi.

demografie, oameni in china, populatia lumii, secolul 21În contextul masculinizării demografice, societăţile unde se practică poligamia sunt cele mai vulnerabile, deoarece acolo competiţia intrasexuală e foarte dură. Dacă un bărbat are, bunăoară, patru soţii, atunci alţi trei bărbaţi vor rămâne lipsiţi de şansa de a se reproduce. Chiar şi în societăţile occidentale monogame, un bărbat căsătorit poate avea relaţii adultere cu o amantă, sau poate divorţa de prima soţie şi se căsătoreşte cu una mai tânără, în acest fel generând o criză competiţională în rândul bărbaţilor tineri singuratici, care vor fi nevoiţi să concureze în număr mare pentru un număr comparativ mic de femei tinere. Deci, cu cât mai poligamă este o societate, cu atât mai violentă va fi ea (cum se întâmplă în ţările foarte poligame din Africa Subsahariană).

A fost lansată și ipoteza potrivit căreia lipsa femeilor accesibile pentru relaţii sexuale şi măritiş din societăţile musulmane poligame ar fi una din cauzele răspândirii fenomenului terorismului sinucigaş în vremurile noastre. Numeroşi bărbaţi tineri, cu un statut insuficient de înalt pentru a obţine femei, aleg calea unei terori suicidale, fiindcă au convingerea că după moarte, potrivit Coranului, vor ajunge în paradis, unde vor beneficia de compania a 72 de virgine. În condiţiile când o bună parte dintre bărbaţi sunt practic excluşi de la procesul reproductiv, chiar şi o promisiune vagă privind accesul la femei, cum e cea din preceptele islamice, este destul de persuasivă.

Creierul nostru este programat să funcţioneze după aceleaşi principii ca şi acum 100.000 de ani, când existau doar lucruri reale; astăzi, când avem de a face cu lucruri abstracte sau artificiale, creierul tot continuă să le perceapă ca fiind reale şi palpabile. Iată de ce promisiunea abstractă că există o lume de apoi este percepută ca fiind realistă, iar cele 72 de virgine sunt privite ca un autentic trofeu de război, oferite celor mai bravi martiri.

Curios că organizaţia teroristă Al Qaeda a avut cel mai mare suport în ţările cele mai poligame: Afganistan, Pakistan, Arabia Saudită; dar nu în Turcia, unde poligamia a fost interzisă încă în anii 1920. Se consideră că una din metodele prin care ar putea fi diminuat suportul pentru terorism în aceste ţări ar fi emanciparea femeilor şi lichidarea treptată a tradiţiei poligamiei, pentru a reduce numărul bărbaţilor excluşi de la procesul reproductiv.

Primarul Londrei, Boris Johnson, făcuse la un moment dat un comentariu excentric, în stilul său inconfundabil, cu privire la cauzele care-i motivează pe unii tineri să devină teroriști. Referindu-se la luptătorii pentru Statul Islamic (ISIS), Johnson a declarat că dacă studiem atent profilul psihologic al teroriștilor sinucigași (prezentat într-un raport al serviciului secret britanic MI5), constatăm că aceștia sunt niște posedați de porno.

„Ei sunt literalmente niște labagii. Onaniști severi”, a rostit Johnson. După care adăugase că teroriști devin tinerii în căutare disperată de respect de sine, care nu și-au găsit un rost în viață și se simt niște ratați. Deși în declarațiile acestuia există o anumită doză de impertinență și dorință de epatare, observațiile lui Boris Johnson nu sunt foarte departe de realitate.

În general, rolul frustrării sexuale în generarea comportamentelor de tip terorist este tot mai atent analizat în scrierile de psihologie evoluționistă și ele vor produce o schimbare de optică în aprecierea genezei fenomenului terorismului în științele politice.

autor: Dorian Furtună, etolog (Fragment din cartea ”Homo aggressivus”)

Total
0
Shares
Total
0
Share