Actual

Mașinile electrice vor avea plăci de înmatriculare de culoare verde, anunță ASP

Pinterest LinkedIn Tumblr

Piața globală a vehiculelor electrice cunoaște o creștere exponențială în ultimul deceniu. Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55 mii de vehicule electrice. Cu zece ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa 7 milioane de vehicule.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Trendul poate fi observat și în Republica Moldova. Astfel, în anul 2021 în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1132 de vehicule electrice și 26265 vehicule hibrid. În anul 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1973 vehicule electrice și 31643 vehicule hibrid.

Recent, Executivul a operat o serie de modificări la Legea nr. 139/2018 cu privire la eficiența energetică. Unul dintre obiectivele enunțate este popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport, care au o emisie scăzută.

După ce respectivul proiect legislativ va fi votat de către Parlamentul Republicii Moldova, Agenția Servicii Publice va individualiza vehiculele electrice cu plăci de înmatriculare speciale, care au un fond de culoare alba și simboluri (litere și cifre) de culoare verde.

Prin introducerea plăcilor de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi: Norvegia, China, Marea Britanie, Canada etc.

loading...

Comments are closed.