Măsurile de susținere a mediului de afaceri în contextul pandemiei COVID-19, prezentate agenților economici

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc a participat la dialogul online organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu genericul: ”Măsuri de susținere a mediului de afaceri în contextul pandemiei COVID-19 – facilități fiscale”.

Potrivit Secretarului de stat, aceste dialoguri sunt importante pentru aducerea la cunoștința agenților economici a măsurilor de susținere de care pot beneficia, precum și pentru a face un schimb de informații privind situația din economia națională.

În context, Dorel Noroc a menționat că, pe parcursul lunilor martie-aprilie au fost aprobate un șir de măsuri pentru susținerea agenților economici, cum ar fi amânarea achitării taxelor și impozitelor pe anumite domenii, programe de susținere directă a mediului de afaceri: subvenționarea salariilor angajaților care s-au aflat în șomaj tehnic sau staționare, subvenționarea dobânzilor și programul de rambursare a TVA, precum și alte măsuri de perfecționare a legislației fiscale și vamale.

Astfel, toți agenții economici salariații cărora au plecat în șomaj tehnic sau regim de staționare în perioada stării de urgență, pentru achitările care au loc sub acest regim impozitele urmează să fie rambursate printr-o subvenție.  În cazul în care agenții economici și-au sistat activitatea urmare a Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale, mărimea subvenției va constituie 100% din impozitele salariale achitate, iar pentru ceilalți agenți economici – 60 la sută din mărimea impozetelor salariale achitate. În acest sens, în bugetul de stat au fost prevăzute mijloace financiare în valoare de 300 milioane lei.

Referindu-se la programul de subvenționare a dobânzilor, Dorel Noroc a comunicat că, în termen de până la 15 mai curent urmează să fie aprobat ordinul Ministerului Finanțelor care va descrie procedura de acordare a subvențiilor respective.

Un alt program de susține a mediului de afaceri este rambursarea taxei pe valoare adăugată: ”Acest program se referă la acei agenți economici care înregistrează sume de TVA destinate pentru perioada ulterioară. A fost prevăzut un mecanism pentru a fi rambursat acest TVA, ceea ce înseamnă că va spori lichiditatea de mijloace financiare pentru companiile respective. Urmează a fi aprobat Regulamentul prin ordinul Ministerului Finanțelor, care va stabili toți parametrii și procedura de solicitare a rambursării taxei pe valoare adăugată.”, a adăugat Secretarul de stat.

De asemenea, Dorel Noroc a informat că agenții economici care au fost solidari în combaterea infecției COVID-19 și au făcut donații, fie pe conturile trezoreriale deschise de Ministerul Finanțelor, inclusiv și cele deschise de către autoritățile locale, sau către instituțiile medico-sanitare publice, inclusiv sub formă de bunuri materiale, toate aceste donații vor fi permise spre deducere în anul 2020.

Citește și: Pentru a atrage investiții în țară, Guvernul se pregătește să vândă obligațiuni de stat internaționale

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share