MDED: Introducem monopolul fiscal pe piața metalelor uzate

Ținând cont de evoluțiile din sectorul pieței metalelor uzate, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării examinează oportunitatea instituirii monopolului de stat asupra activității de livrare de resturi și deșeuri de metale feroase și neferoase către agenții economici aflați pe teritoriul Republicii Moldova și care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar.

De menționat că, prin instituirea unui monopol fiscal creăm un mecanism prin care anumite întreprinderi din Republica Moldova primesc dreptul exclusiv de a desfășura o activitate economică specifică legată de producerea sau furnizarea anumitor bunuri sau servicii.

Acest mecanism poate fi implementat în sectoarele în care intervenția statului este necesară pentru a corecta deficiențele concurentíale sau pentru a consolida controlul asupra unei piețe de importanță națională sau strategică.

Scopul acestui acestui instrument este protejarea cetățenilor și a societății prin promovarea interesului public în ceea ce privește activitatea economică desfășurată de către actorii economici, precum și aducerea unei contribuții semnificative la creșterea veniturilor la bugetul de stat.

La finele anului 2022, a fost înființată Comisia Națională pentru Monopol Fiscal, cu rolul de a recomanda Guvernului acordarea statutului de monopol fiscal unei întreprinderi sau grup de întreprinderi. Comisia va supraveghea și evalua anual sectorul economic în care aceste entități activează, cărora li s-a acordat statutul de monopol fiscal, și va propune Guvernului revocarea acestui statut în situația în care se constată abateri de la normele stabilite.

Total
0
Shares
Total
0
Share