Cadrele didactice care predau o disciplină de cel puțin zece ani, dar au specializare universitară în alt domeniu, nu vor mai fi obligate să urmeze cursuri de recalificare, fiind recunoscute automat ca profesori calificați pentru acea disciplină. Măsura este prevăzută într-o nouă metodologie aprobată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Totodată, profesorii cu minimum trei ani de experiență vor putea beneficia de o procedură simplificată de recalificare. Pentru profesorii debutanți, recalificarea va rămâne obligatorie, însă MEC precizează că acoperă integral costurile acestor programe.
Noua metodologie reglementează procesul de recalificare profesională și stabilește criteriile de validare a competențelor prin înființarea unor Centre de validare în colegii și universități. Documentul urmărește să elimine inechitățile salariale și să reducă sarcinile administrative în sistemul educațional.
”Ne propunem să susținem profesorii care de ani buni predau o disciplină, dar erau dezavantajați financiar pentru că nu aveau o diplomă de specializare în acel domeniu”, a declarat ministrul Dan Perciun.
Măsura face parte din pachetul de debirocratizare promovat de minister și vizează recunoașterea experienței dobândite în practică ca echivalent al calificării formale. Până acum, lipsa recalificării ducea la încadrarea cu până la cinci clase salariale mai jos, în ciuda experienței profesorilor.