Actualitate

MECC va aplica în acest an la un grant oferit de Parteneriatul Global pentru Educație

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a demarat astăzi, 23 aprilie, discuțiile privind aplicarea la grantul oferit de Parteneriatul Global pentru Educație (PGE). Ședința a avut loc în regim online și a fost prezidată de ministrul Lilia Pogolșa. Echipa Parteneriatului Global pentru Educație a fost condusă de către Daisuke Kanazawa, coordonator pentru Republica Moldova în cadrul Secretariatului PGE.

Ministrul Lilia Pogolșa și-a exprimat gratitudinea pentru tot suportul acordat sistemului educațional din Republica Moldova de către PGE și partenerii de dezvoltare, în vederea promovării drepturilor copiilor și asigurării accesului echitabil la o educație de calitate.

„Astăzi ne-am convocat pentru a da start unei noi provocări în cooperarea cu Parteneriatul Global pentru Educație. După cum cunoaștem, PGE a acceptat expresia de interes a MECC pentru obținerea unui grant de 5 mln. $ de la Fondul de multiplicare. Deoarece, condiția acestui grant este de a mobiliza, pentru fiecare dolar din grant – 3 $ pe intern, la nivel de țară, de la partenerii externi, îi avem alături de noi pe principalii donatori – susținători ai MECC în cadrul acestei misiuni. ” a menționat ministrul.

Grantul oferit de PGE, dar și contribuțiile financiare ale partenerilor de dezvoltare, vor fi canalizate spre realizarea priorităților Strategiei Educație 2030 și a Planului de Acțiuni pentru implementarea acesteia, dar și a unor priorități ale sistemului, identificate în perioada pandemiei Covid-19. Domeniile prioritare de intervenție vor ține de: digitalizare, formarea inițială/continuă a cadrelor didactice și îmbunătățirea infrastructurii sistemului educațional. În acest sens, ministerul a creat un grup de lucru, care până la sfârșitul anului 2021 va lucra la dosarul de aplicare.

Partenerii Ministerului în această inițiativă sunt UNICEF Moldova, Delegația Uniunii Europene la Chișinău, Agenția Universitară a Francofoniei, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Fondul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Amintim că Parteneriatul Global pentru Educație este un partener durabil al MECC. În perioada 2006 – 2016 PGE a oferit un grant nerambursabil, în valoare de 13,2 milioane $, în susținerea învățământului preșcolar, iar în ultimii doi ani a donat 70 mii $ sistemului educației pentru a face față provocărilor pandemiei. De asemenea, la ora actuală, PGE susține financiar procesul de elaborare a Strategiei Educație 2030.

loading...

Comments are closed.