Alte știri

MEDIACOR, primul centru de tehnologii media, va fi inaugurat la Chișinău în anul 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 5 august 2020, la Chișinău, în incinta Universității de Stat din Moldova, a început realizarea unui proiect de implementare a tehnologiilor media în domeniul creativ și universitar, finanțat de către mai mulți parteneri de dezvoltare externi și interni – MEDIACOR.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Acesta va fi primul centru de tehnologii digital-media din țară care va accelera dezvoltarea serviciilor din industria creativă și va oferi studenților și specialiștilor din industria creativă spații de producție multimedia de ultimă generație MEDIACOR se va extinde pe o suprafață de 3400 de metri pătrați și va fi dotat cu cele mai performante echipamente de producţie media.

Pentru implementarea proiectului a fost semnat un memorandum de colaborare și creat un parteneriat public-privat între Ministerul Educației Culturii și Cercetării, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Suedia, UK aid, Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Companiilor de Creație COR.. 1,3 milioane de dolari sunt alocați de către Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, pentru reconstrucții și dotări tehnice. Universitatea de Stat din Moldova a oferit proiectului spațiul clădirii de 4 etaje din incinta unei biblioteci amplasate în campusul din centrul capitalei. Sectorul privat din domeniul creativ va fi invitat să co-investească în tehnologii  și dotări cu echipamente.

Acest proiect va contribui esențial la dezvoltarea capitalului uman în domeniul creativ, deoarece aici vor crește și își vor dezvălui potențialul specialiștii în producție media și animație, ingineri video și de sunet, cameramani, regizori și alții.

Industria serviciilor creative se află în expansiune și urmează să atragă tot mai mulți tineri cu potențial, care să poată fi realizat în Republica Moldova.

MEDIACOR va fi alcătuit din spații de pre și post producție video și audio, distribuite pe patru etaje, fiecărui fiindu-i atribuit câte o zonă dedicată:

Zona de pre-producție. La parterul MEDIACOR vor fi spații de pregătiri pentru filmări o sală de proiecții sau evenimente/ instruiri, cât și oficii pentru startup-urile din domeniul creativ.  

Zona de date și resurse. Aceasta presupune un spațiu pentru depozitare și o cameră pentru păstrarea serverelor.

Zona de post-producție se va afla la etajul 3. Aici vor fi amenajate studiouri de producție și de înregistrare a sunetului, o cameră de mixaj audio de înregistrări și dublare, folley și corecție a luminii pentru editare video.

Cel de-al patrulea etaj va fi dedicat producției HiTech, care va fi dotată cu un set de captare digitală a mișcărilor, unic în Moldova și spații flexibile pentru amenajarea platourilor de filmare, inclusiv pentru emisiuni TV, youtube / vlogging etc.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studenții de la Universitatea de Stat din Moldova dar și alte instituții de învățământ, companiile din domeniul industriilor creative (producție video, audio, media digitală). Centrul va fi administrat printr-un parteneriat de colaborare dintre Asociația Companiilor de Creație COR și Universitatea de Stat din Moldova și va presta cursuri pentru creșterea capacităților în domeniile multimedia, TV, cinematografie, muzică, și tehnologii digitale. Tot aici vor fi create spații de co-working. Start-up-urile creative și de media vor găsi la MEDIACOR oficii unde să-și desfășoare activitatea.

MEDIACOR va fi lansat în 2021. Acest proiect este realizat la inițiativa şi cu suportul partenerilor strategici de dezvoltare a Republicii Moldova – Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid, care au contribuit esențial la dezvoltarea industriei creative a țării. Printre proiectele susținute anterior se numără Centrul Creativ Artcor pe lângă Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Asociația Companiilor de Creație COR, evenimente creative și altele.

Citește și: Primarul capitalei a participat la lucrările Forumului Municipal al Tinerilor

loading...

Comments are closed.