Mediacritică: Colajul cu Ion Ceban și Silvia Radu, publicat de presă fără vreo mențiune că imaginea nu e veritabilă!

stop fals, Colajul cu Ion Ceban și Silvia Radu, publicat de presă fără vreo mențiune că imaginea nu e veritabilă
 

Marți, 10 aprilie, portalul În Profunzime (Protv.md) a publicat o știre intitulată „Valeriu Munteanu: „Reprezentantii Binomului Plahotniuc-Dodon, adica Ceban-Radu, nu isi scot ochii unii altora””, în care se descrie postarea politicianului liberal Valeriu Munteanu pe o rețea de socializare (facebook). Articolul este ilustrat cu imaginea din postarea acestuia, însă fără vreo specificare că ar fi un colaj, deși manipularea vizuală este evidentă pentru editorii de imagini. Astfel, publicul general poate fi indus ușor în eroare vis-a-vis de cât de veridică e această imagine, care sugerează o relație amicală (sau mai mult decât atât) între cei doi politicieni, scrie mediacritică.md.

Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor cu privire la colaje: „Niciodată nu vom folosi programele de lucru cu fotografiile pentru a crea o impresie falsă asupra persoanelor şi evenimentelor reprezentate.” Singurele excepții acceptabile, conform aceluiași ghid, sunt colajele decente — cu condiția obligatorie că acestea însă vor fi neapărat însoţite de inscripţia „COLAJ”.

În acest context, îndemnăm jurnaliștii de la PRO TV Chișinău să nu mai facă propagandă și partizanat politic în prag de campanie electorală.

Total
0
Shares
Total
0
Share