Mai mulți bolnavi confundă simptomele cancerului din regiunea gâtului și capului cu cele ale unei răceli banale, afirmă doctorul în științe medicale Adrian Clipca. Cum depistăm la timp boala? Medicii oncologi bat alarma! 80 la sută dintre pacienții cu cancer în regiunea capului și gâtului din țara noastră sunt diagnosticați în stadiile III – IV ale bolii.
Peste 1000 de persoane din țara noastră sunt depistate anual cu tumori canceroase în regiunea capului și gâtului. Aproximativ 300 dintre acestea nu mai pot fi salvate, deoarece solicită ajutorul medical prea târziu. Despre simptomele și cauzele bolii a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Adrian Clipca, doctor în științe medicale, șeful Secției Tumori ale regiunii Capului și Gâtului a Institutului Oncologic.
În regiunea capului și gâtului, tumorile canceroase se formează la nivelul glandei tiroide, cavității bucale (limbă, faringe, laringe, nozofaringe, glandele salivare), cavitatea nazală, orbitele ochilor și creier. Simptomele sunt asemănătoare afecțiunilor stomatologice sau otorinolaringologice. Anume această similitudine induce în eroare bolnavii, care asociază o tuse sau o durere în gât de durată cu o răceală banală.
”Cancerul din regiunea capului și gâtului se manifestă când tumoarea a atins dimensiuni deranjante. De aceea, orice om, dacă observă că a apărut ceva pe piele, pe mucoasa limbii sau pe mucoasa obrazului, trebuie să fie îngrijorat și să apeleze la dermatolog, stomatolog sau otorinolaringolog. Totodată, în locurile unde tumoarea nu poate fi văzută apare o senzație de disconfort, de arsură, congestie, de prezență a unui corp străin, o senzație de tuse seaca, schimbarea timbrului vocii. Dacă aceste simptome durează mai mult de o lună, nu trebuie să așteptăm să treacă de la sine”, a relatat Adrian Clipca.
Fumatul, alimentația nesănătoasă, alcoolul, stresul și Virusul Papiloma Uman sunt printre factorii de risc care favorizează apariția și dezvoltarea cancerului din regiunea capului și gâtului. ”Consumul de alcool, în special băuturile tari, provoacă arsura și leziunea mucoasei. Dacă sunt mai mulți factori simultan: fumatul, alcoolul, depresia, organismul nu reușește să repare aceste leziuni, care se transforma în tumoare. Aceasta crește și provoacă leziuni mai mari, afectând țesuturile adiacente. Virusul Papiloma Uman, de asemenea, poate provoca tumori canceroase la nivelul cavității bucale. În acest caz, calea de transmitere a virusului este sexul oral”, a explicat Adrian Clipca.
În prezent, în Moldova, la evidența medicilor se află peste 10 000 de persoane diagnosticate cu cancer în regiunea capului și gâtului.
Autor: Maria Dimineț