Actualitate

Medicamente noi au fost incluse în lista celor compensate din fondurile AOAM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pacienţii cu osteoporoză vor beneficia de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Afecţiunea respectivă, precum şi preparatul acidum alendronicum pentru tratamentul de lungă durată al osteoporozei au fost incluse în lista medicamentelor compensate.

Modificările operate în acest sens în unele ordine comune ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină au fost publicate vineri, 6 august, în Monitorul Oficial.

Totodată, au fost revizuite indicaţiile la anumite medicamente compensate pentru bolile cardiovasculare, cu scopul de a exclude unele restricţii de prescriere a acestor medicamente şi a facilita accesul pacienţilor la preparatele respective. Este vorba de rosuvastatinum, prescris persoanelor cu risc cardiovascular, clopidogrelum – pentru tratamentul pacienților după angioplastiile coronariene, angioplastiile arterelor periferice, infarct miocardic cu fibrilație atrială, simvastatinum – pentru persoanele cu risc cardiovascular înalt, valsartanum – pentru pacienții hipertensivi cu intoleranță la inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei.

De asemenea, cinci denumiri comune internaționale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi, ceea ce va permite creșterea accesului populaţiei la scheme noi de tratament, ajustarea dozelor și modului de administrare a medicamentelor conform necesităților reale ale pacienților, sporirea prescrierii raționale a medicamentelor etc. Modificările respective vizează următoarele preparate: salmeterolum+fluticasonum – pentru tratamentul maladiilor respiratorii la copii, bilastinum – pentru tratamentul epidermolizei buloase, clemastinum – pentru tratamentul epidermolizei buloase, acetylcysteinum – pentru tratamentul astmului bronșic la copii și infecției cu coronavirus de tip nou.

O altă prevedere vizează modul de prescriere şi eliberare a medicamentelor psihotrope compensate, acesta fiind adus în concordanță cu normele de prescriere şi evidență a preparatelor psihotrope.

La fel, au fost efectuate modificări în reţeta-model pentru prescrierea medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

loading...

Comments are closed.