Medicii din Marea Britanie au început cea mai lungă grevă din istoria sistemului public de sănătate

Medicii debutanți din Marea Britanie vor întrerupe lucrul timp de șase zile începând de miercuri pentru a cere majorări salariale, într-o grevă de o durată fără precedent pentru sistemul public de sănătate britanic.

După trei zile de grevă înainte de Crăciun și numeroase alte greve în ultimele luni, medicii juniori își intensifică acțiunile după sărbători, în lipsa unui acord cu guvernul pentru a rezolva criza provocată de inflație.

Greva medicilor debutanți, care sunt aproape 70.000 în Anglia, a început miercuri dimineață la ora locală 7.00 (9.00, ora României) și se va încheia la aceeași oră marțea viitoare.

Această nouă grevă de șase zile intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate britanic, NHS, se confruntă cu o criză de medici și se străduiește să reducă listele uriașe de așteptare pentru pacienți. În ultimele luni, sistemul a fost marcat de o serie de greve istorice ale diverselor categorii de personal, printre care, pentru prima dată, s-au numărat și asistentele medicale.

NHS și-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecințele acestei greve în plină iarnă, explicând că “aproape toate îngrijirile de rutină vor fi perturbate”, prioritate având îngrijirile de urgență. Această lună ianuarie ar putea fi “unul dintre cele mai proaste începuturi de an pe care le-a văzut NHS”, a avertizat Stephen Powis, directorul medical al NHS England, într-un comunicat, îndemnându-i pe pacienți să nu renunțe încă la îngrijirile medicale.

“Nu numai că această acțiune va avea un impact uriaș asupra programărilor, dar se suprapune peste o serie de presiuni sezoniere, cum ar fi Covid, gripa și absențele din motive de boală ale personalului, care afectează modul în care pacienții sunt îngrijiți în spitale”, a adăugat el.

Un medic debutant câștigă aproximativ 32.000 de lire sterline (37.000 de euro) în primul său an de practică, potrivit guvernului. Potrivit sindicatului BMA (British Medical Association), care are în rândurile sale 46.000 de medici debutanți, salariile acestora au scăzut cu aproape un sfert din 2008, dacă se ia în calcul inflația.

Total
0
Shares
Total
0
Share