Alte știri

Medicii ruși refuză să îl transfere pe Aleksei Navalnîi la un spital din străinătate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Medicii care îl îngrijesc pe liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, internat la reanimare după o presupusă otrăvire, refuză să-l transfere în străinătate din cauza stării sale „instabile”.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Anunțul a fost făcut vineri de apropiaţi ai lui Navalnîi, care denunţă o decizie ce-i “ameninţă viaţa”, informează AFP.

“Medicul-şef a anunţat că Navalnîi nu este transportabil. Starea lui este instabilă”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîş, pe Twitter, apreciind că ar fi “fatal ca el (Navalnîi) să fie lăsat la spitalul neechipat din Omsk, cu un diagnostic încă nestabilit”.

Potrivit Kirei Iarmîş, doar decizia apropiaţilor lui Aleksei Navalnîi nu este suficientă pentru a demara transferul lui în străinătate, dacă medicii refuză.

Medic rus: Nu a fost descoperită nicio otravă în organismul lui Navalnîi

“Nicio otravă” nu a fost descoperită în organismul lui Aleksei Navalnîi, a anunţat vineri unul dintre medicii-şefi ai spitalului, precizând că starea lui este încă “instabilă”, conform AFP.

“Până la această oră nicio otravă nu a fost identificată în sânge şi urină, nu sunt urme ale unei asemenea prezenţe”, a spus Anatoli Kalinincenko, director-adjunct al spitalului de urgenţă nr.1 din Omsk, unde a fost internat opozantul rus.

Nu credem că este vorba de o otrăvire”, a continuat acesta, adăugând că nu poate face public diagnosticul lui Navalnîi din motive legale, dar că el a fost adus la cunoştinţa familiei sale.

Poliția ar fi confirmat existența unei substanțe nocive în corpul lui Navalnîi

Medicii ruși au declarat că există cinci diagnostice posibile în cazul opozantului rus și că rezultatele testelor vor fi disponibile în maxim două zile, conform Reuters.

De asemenea, medicii care îl tratează pe Navalnîi au refuzat să spună dacă este vorba de otrăvire.

Conform apropiaților lui Navalnîi, un oficial din poliție a confirmat că a fost detectată o substanță extrem de nocivă în corpul acestuia, care este periculoasă pentru toate persoanele din jur, așadar a fost nevoie ca medicii să poarte costume de protecție.

„Așteaptă ca toxinele să iasă și să nu mai fie detectate în corp”

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, a denunţat la rândul său o

“Ei aşteaptă ca toxinele să iasă şi să nu mai fie detectate în corp. Nu există nici diagnostic, nici analiză. Viaţa lui Aleksei este în mare pericol”, a scris Volkov pe Twitter.

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei.

Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară. Aliaţii lui s-au declarat convinşi că el a fost victima unei “otrăviri intenţionate”.

Navalnîi trebuia să fie transferat la un spital din Germania

Franţa şi Germania s-au oferit joi să acorde “tot ajutorul medical”, în timp ce un avion medical a fost închiriat în timpul nopţii de un ONG din Germania pentru a-l aduce mai târziu pe Aleksei Navalnîi. Potrivit Reuters, care citează date de monitorizare a traficului aerian, avionul a aterizat deja în Rusia.

“Este în mod clar mai sigur la bordul unui avion modern decât la spitalul din Omsk, transferaţi-l cât mai repede posibil”, a pledat Volkov.

Aleksei Navalnîi, ale cărui articole ce denunţă corupţia în rândul elitelor ruse sunt intens distribuite pe reţelele sociale, a mai fost în trecut victima unor atacuri. Organizaţia şi susţinătorii săi fac în mod regulat obiectul unor presiuni şi proceduri în justiţie.

Preşedintele Consiliului European a discutat cu Vladimir Putin despre Aleksei Navalnîi

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, într-o discuţie telefonică avută joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, a informat vineri un oficial european de rang înalt, potrivit Reuters.

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

loading...

Comments are closed.