Medicul Mihai Stratulat răspunde expertei Ala Nemerenco din CMC: “În calitate de consilier, ce ați făcut pentru a schimba sistemul medical?”

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte,,mihai stratulat, partidul democrat, circumscriptia buiucani, medici pediatri

Medicul neonatolog, Mihai Stratulat a comentat acuzațiile consilierului municipal Ala Nemerenco cu privire la exodul medicilor și criticile aduse de către aceasta la adresa sistemului medical din Republica Moldova. La rândul său, Stratulat a întrebat-o care au fost acțiunile ei, în calitate de consilier municipal pentru îmbunătățirea condițiile pentru medicii din capitală.

Mihai Stratulat se întreabă, “ce caută așa oameni în consiliul municipal, care habar nu au ce se întâmplă în policlinicile și spitalele municipale, dar dacă știu, de ce nu schimbă nimic? Sau se hrănesc din aceeași treucă?”. Medicul mai scrie, ce a făcut consiliera în cauză pentru a opri exodul medicilor? “E mai ușor a scrie o postare pe Facebook, decât să mergi în teritoriu pentru a vorbi cu medicii și pacienții, pentru a vedea într-adevăr problemele cu care se confruntă aceștia.”

Cunoscutul neonatolog scrie că salariul continuă să fie insuficient, chiar dacă au avut loc majorări esențiale pentur medicii rezidenți și medicii tineri. O altă problemă este locurile de muncă neatrăgătoare, spitalele învechite și lipsa echipamentelor uneori a celor elementare. Medicul se întreabă, de ce nu s-a început reforma în sistemul de sănătate municipal? Mai ales că sunt experți consilieri în reforme medicale care foarte ușor se expun pe Facebook?

În cadrul aceleiași postări, Mihai Stratulat propune 8 puncte care ar trebui să îmbunătățească starea sistemului medical din Republica Moldova.

1. Regionalizarea spitalelor (reorganizarea a 10 spitale raionale în spitale regionale, ideal ar fi 2 și înzestrarea lor cu echipament medical necesar pentru deservirea populației din acea regiune).
2. Reorganizarea spațiilor și cheltuielilor de întreținere a spitalelor.
3. Combaterea corupției și delapidării banilor publici, prin deconspirarea schemelor realizate de către administrația unor instituții medicale.
4. Eliberarea din funcție a administrației unor instituții medicale care prejudiciază sănătatea pacientului, personalului medical și bugetul public.
5. Aprobarea legii malpraxisului, care îi va apăra atât pe pacienți, cât și pe medici.
6. Reforma medicinii de familie (reevaluarea supravegherii copilului în primii 3 ani de viață, reintroducerea postului de moașă pentru supravegherea gravidelor, introducerea programelor de sănătate pentru vârstnici pentru depistarea precoce a maladiilor cu incidență înaltă în RM și impact devastator asupra sănătății pacientului, etc.).
7. Continuarea majorării salariale și pentru restul doctorilor (în afara celor menționați mai sus) și majorarea salariilor asistentelor medicale.
8. Reforma asigurării medicale naționale.

În cele din urmă, Stratulat i-a recomandat Alei Nimerenco ca înainte să vină cu critici, să arate ce a făcut ea, în calitate de consilier municipal și expert în politici și reforme medicale în sistemul medical. Totodată, ar fi binevenite și unele recomandări, soluții potențiale.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share