Mentalitatea moldovenilor, în 4 cuvinte: „nu este problema mea”. Ce scrie presa franceză despre nefericirea poporului nostru

Site-ul fr.express.live a scris recent despre Republica Moldova, pornind de la faptul că „atunci când ne imaginăm țări în care viața nu este ușoară, ne gândim la Siria sau Irak, însă mai puțin la Moldova”. Jurnaliștii francezi au dedicat un articol întreg sărăciei din țara noastră și a consecințelor pe care acest fenomen îl are asupra mentalității oamenilor, transmite diez.md

„Țara se confruntă cu o dilemă din cauza poziției sale geografice: să adere la UE sau să se întoarcă la Moscova, iar recenta alegere a președintelui pro-rus Igor Dodon sugerează că cea de-a doua opțiune va fi aleasă. Din aceste motive, țara este considerată un butoi cu pulbere în regiune, dar nu acesta este motivul pentru care moldovenii sunt cei mai nefericiți oameni din lume.”

Sociologul olandez Ruut Veenhoven spune despre Moldova că după ce am comparat țările lumii bazate pe criteriul fericirii, Republica Moldova s-a clasat pe ultimul loc.

„Moldova este cea mai nefericită țară din lume, pentru că oamenii sunt cei mai săraci locuitori dintr-un cartier bogat și nu știu cum să facă față altruismului. Cultura moldovenească pune prea puțin accent pe prietenie, încredere, iar situația economică relativ slabă îi face pe oameni nefericiți. Mita și corupția sunt mai degrabă o regulă, decât o excepție, iar cele mai multe diplome emise de școlile moldovenești sunt cumpărate. Acest lucru îi face pe moldoveni să refuze să meargă la un medic care are mai puțin de 35 de ani, ca nu cumva acesta să nu fi fost licențiat în mod corespunzător, ci să fie un impostor care a cumpărat certificatele sale medicale.”

Weiner rezumă mentalitatea moldovenească într-o singură frază: „Nu e problema mea”. Nimeni nu vrea să facă nimic care ar putea să încurajeze pe altcineva. Lipsa de încredere a făcut Moldova să fie o gaură neagră de neîncredere și egoism.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share