Mesaj Partidul Puterea Oamenilor: ”Stimată doamnă ministră Iuliana Cantaragiu”

Reacția lui Ruslan Codreanu, Cărui guvern se subordonează Primarul de Chișinău, republica moldova, guvernul filip, 

Președintele Partidului Puterea Oamenilor, Ruslan Codreanu vine cu o adresare către Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în contextul defrișărilor de păduri. Acesta propune 6 acțiuni de implementare doamnei Ministre, Iuliana Cantaragiu.

Mesajul integral al președintelui partidului, poate fi citit, mai jos:

Din anul 1995 când a fost inaugurată „Ziua națională de înverzire” și până în prezent, Republica Moldova a pierdut cel puțin 15 mii hectare de păduri. Datele Global Forest Watch, arată pentru țara noastră cifre mult mai îngrijorătoare de minim 850 ha/anual defrișări.

În toată această perioadă, în cadrul „Zilei naționale de înverzire” se sădeau anual 100-300 hectare de copaci. Cam de 3 ori mai puțin decât păduri care se tăiau în fiecare an.

În toată această perioadă, din codrii seculari de stejari penduculați care aveau sute de ani și care reprezentau o mândrie națională nu a mai rămas nimic.

Percepția mea după 2 ani de mers prin #PădurileMoldovei, de scris scrisori la toate instanțele și de primit amenințări de la lucrătorii silvici este că în acest an Republica Moldova ar putea să nu sădească nici un copac, dar să sărbătorească „Ziua națională de înverzire” cu fugărirea hoților de la MoldSilva și din ocoalele silvice, Agenția de Mediu, Inspectoratul pentru protecția mediului și alte structuri care contribuie la degradare sau nu fac nimic pentru a o stopa.

Totuși, mâine începe o nouă campanie „Ziua națională de înverzire”. Îmi pare rău că vedem aceeași abordare ca în anii precedenți. Abordare, care poate fi din lipsa de timp, dar care foarte mult aș vrea ca pentru anul viitor să fie schimbată. Mai exact:

1. Campania este coordonată de 1 persoană de la Ministerul Mediului. Atunci când setezi prioritate națională împădurirea, nu delegi doar o persoană pentru această activitate foarte importantă.

2. Lista cu locațiile unde pot veni voluntarii a fost plasată cu 2 zile înainte de începerea campaniei. Dacă se dorește contribuția întregii națiuni la campanie, informarea populației trebuie să fie realizată din timp. În caz contrar, și în acest an principalii „voluntari” vor fi funcționarii publici scoși în zilele libere la muncă.

3. Când setezi obiectiv să sădești 5 mln de puieți, trebuie să îi ai. Oare au fost pregătite pepinierele pentru acest volum de puieți? Noi nu avem atâția puieți.

4. Copacii plantați azi nu devin autosuficienți mâine. Ce facem cu procesul de îngrijire a puieților mai departe, când vor fi îngrijiți suplimentar, când vor fi suplinite locurile acolo unde nu au crescut, când și cum vor fi udați la vară în zilele toride. Este vorba de 500 hectare care necesită efort logistic mare.

5. Dacă ne uităm pe ce va fi înverzit, atunci nu e înverzire, dar amenajarea teritoriilor – biserici, terenul din jurul primăriilor, școlilor, grădinițelor. Nu vedem în listă pădurile din Scoreni, Ivancea, Lupa Rece, Donici, Vatici, Căpriana, Ulmu, acolo unde defrișările au fost și sunt imense pe hectare întregi!

6. Și probabil cel mai important punct. Care este rolul acestor sădiri atât timp cât sustenabilitatea financiară a MoldSilva depinde de defrișări?

Stimată doamnă ministră Iuliana Cantaragiu, mă adresez Dvs. pentru că sunteți printre puținii oameni de la noi care știe cum să plantezi 21 ha de pădure, în satul Rediu Mare din Dondușeni cu susținerea programului GEF SGP/UNDP sau 2 ha de fâșii forestiere. Am avut deja 5 președinți și 10 miniștri care au făcut de mântuială “înverziri”pentru PR de o zi, cu bani aruncați în vânt, însă problema a rămas, cu consecințele sale dezastruoase.

Înțeleg că sunt doar 3 luni de la preluarea guvernului, dar schimbați Vă rog această abordare în campaniile ulterioare.

Total
0
Shares
Total
0
Share