Mesajul lui Klaus Iohannis despre Republica Moldova și cetățenii ei, în contextul organizării Bookfest București 2024

Pe 29 mai 2024, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia deschiderii celei de-a XVII-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se desfășoară la București. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale.

În discursul său, președintele Iohannis a subliniat importanța evenimentului în promovarea culturii și literaturii, exprimându-și bucuria pentru faptul că Republica Moldova este invitatul de onoare al acestei ediții. El a evidențiat legăturile culturale și tradițiile comune dintre România și Republica Moldova, precum și importanța cultivării limbii române.

“Dialogul cultural creează punți care apropie popoarele și ajută statele să își consolideze colaborarea. Bookfest și-a clădit o reputație solidă ca agoră literară și profesională,” a afirmat Iohannis. El a subliniat rolul important al Bookfest în promovarea literaturii române și în facilitarea întâlnirilor între autori, editori și traducători de renume internațional.

Președintele a apreciat inițiativa Asociației Editorilor din România de a invita Republica Moldova ca oaspete de onoare, considerând că aceasta promovează unitatea de limbă și literatură într-un spațiu cultural comun. “Apreciez inițiativa Asociației Editorilor din România, care arată și prin acest eveniment că țara noastră este și va rămâne, pe toate planurile, susținătorul cel mai dedicat al parcursului european al Republicii Moldova,” a spus Iohannis, reafirmând sprijinul României pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Președintele a subliniat că cetățenii Republicii Moldova merită să beneficieze de avantajele apartenenței la Uniunea Europeană, subliniind contribuția valoroasă a literaturii contemporane moldovenești la tezaurul cultural comun.

Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024 reprezintă astfel o platformă esențială pentru consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova. Încheind mesajul său, Klaus Iohannis a felicitat organizatorii și participanții, dorindu-le succes și un public numeros: “Îi felicit pe organizatori și pe participanți și le doresc să aibă parte de un public numeros și cald, pentru ca împreună, vorba cronicarului, prin carte să ‘biruiască gândul’.”

Total
0
Shares
Total
0
Share