Anual, la 3 decembrie, împreună cu întreaga comunitate mondială consemnăm Ziua persoanelor cu dizabilități. Această dată are o mare importanță socială educativă – este un prilej în plus să conștientizăm că putem și trebuie să fim mai buni și mai atenți.
Noi ca societate, am parcurs și parcurgem perioade complicate de constituire a statului. Probabil că pe acest motiv multe decizii importante le luăm cu întârziere.
Dizabilitatea nu este o stare fizică. Dizabilitatea este o diferență care, împiedică participarea deplină și eficientă a persoanei la viața socială în condiții egale. Dar barierele pot fi reduse și noi putem asigura o participare mai amplă a persoanelor cu dizabilități în viața socială – trebuie doar să deschidem mai larg inimile.
Guvernul este hotărât să se implice în procesul de reducere a barierelor ce le întâmpină persoanele cu dizabilități în valorificarea potențialului acestora. Transformarea dizabilității în abilitate prin asigurarea accesului la mediul fizic, social, economic și cultural, la sistemele de ocrotire a sănătății și de învățământ, la informare și comunicare, va contribui pe termen lung la bunăstarea generală, la dezvoltarea socială și economică a țării.
Pornind de la principiul drepturilor egale și inalienabile ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, Guvernul va promova în continuare politici de egalizare a șanselor de realizare a drepturilor economice, sociale, civile, culturale și politice ale fiecărui membru al societății.
Evenimentele organizate în aceste zile ne dau posibilitatea să cunoaștem noi exemple de perseverență, demnitate și insistență în realizarea aspirațiilor.
Protagoniștii expoziției de fotografii, lansată astăzi în incinta Guvernului, prin atitudinea lor, reușesc să inspire, fiind activ implicați în proiecte naționale și internaționale, care promovează incluziunea socială.