Alte știri

Mesajul prim-ministrului Ion Chicu cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție

Pinterest LinkedIn Tumblr

Prim-ministrul Ion Chicu a venit cu un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Internaționale Anticorupție.

Astăzi marcăm Ziua Internațională Anticorupție. Guvernele lumii, sectorul privat, organizațiile neguvernamentale, mass-media și cetățenii își unesc forțele pentru a combate acest flagel.

Întreaga societate susține fără ezitare lupta anticorupție, deoarece acest fenomen este mult mai dăunător decât orice criză pe care o traversează societatea. Crizele generează oportunități, iar corupția erodează statul de drept și subminează democrația. Atunci când corupția favorizează crima organizată, de fapt, afectează direct bunăstarea socială.

Facem eforturi comune pentru a stopa fenomenul corupției și e nevoie de voința și implicarea fiecăruia.

Acest flagel afectează grav dezvoltarea economică și calea spre o democrație veritabilă. Corupția înseamnă stagnarea țării și descurajarea investițiilor. Corupția ne lipsește de spitale și servicii adecvate, ne lipsește de școli și o educație de calitate, de drumuri moderne și de o viață prosperă.

În prezent, sunt implementate mai multe proiecte de combatere a corupției în diverse instituții de stat. De asemenea, sunt întreprinse mai multe acțiuni de informare și educare a tinerilor pentru a cultiva obiceiul de a lucra onest și responsabil pentru oameni și pentru dezvoltarea unei democrații puternice.

Guvernul Republicii Moldova are angajamente clare și realizează măsuri de luptă anticorupție. În acest context amintesc de aprobarea unor acte normative ce prevăd majorarea sancțiunilor penale pentru faptele de corupție, elaborarea mecanismului de implementare a legii privind avertizorii de integritate, aprobarea strategiei pentru asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024. De asemenea, în lucru se află Proiectul Codului de conduită al angajatului Centrului Național Anticorupție.

Astăzi există tot mai multe voci care iau o poziție fermă de luptă împotriva corupției. Acest fapt responsabilizează funcționarii publici și fiecare cetățean.

Personal sunt un susținător ferm al luptei împotriva corupției și respectării legii și îndemn pe fiecare să manifeste intoleranță față de acest fenomen. Numai așa putem asigura un stat funcțional, instituții performante și bunăstare pentru toți cetățenii.

Citește și: Guvernul Chicu a anunțat când se întrunește în următoarea ședință ordinară

loading...

Comments are closed.