Meta a încetat colaborarea cu FactCheck.org, organizația care a contribuit din 2016 la verificarea informațiilor false și înșelătoare distribuite pe platformele sale.
Pe parcursul parteneriatului, FactCheck.org a verificat numeroase afirmații și falsuri virale, publicând articole care au ajutat utilizatorii să distingă între adevăr și dezinformare. Meta folosea aceste articole pentru a reduce distribuția conținutului fals și pentru a direcționa utilizatorii către surse de încredere.
„Deși finanțarea de la Meta ne-a permis să extindem verificările, fact-checking-ul este parte din misiunea noastră de bază și vom continua să oferim informații corecte și nonpartizane”, au declarat reprezentanții FactCheck.org
Meta a anunțat că va înlocui programul de verificare a informațiilor cu un model bazat pe „note comunitare”, ceea ce va crește responsabilitatea utilizatorilor în identificarea dezinformării.
FactCheck.org va continua să ofere resurse și instrumente pentru ca publicul să se protejeze împotriva știrilor false.
„Nu am cenzurat niciodată conținutul, ci am furnizat informații corecte pentru a ajuta utilizatorii să navigheze printre informațiile din rețelele sociale”, a subliniat organizația abandonată de Meta.
FactCheck.org, cu o activitate de peste 20 de ani, își propune să continue misiunea de combatere a dezinformării, bazându-se pe granturi și donații individuale pentru a-și susține operațiunile.
Decizia Meta va fi aplicată doar în SUA. În Uniunea Europeană și alte țări, unde politica de moderare a conținutului este activă, compania va fi nevoită să respecte regulile privind impunerea cenzurii.