METEO // Vom avea zăpadă de Revelion? Iată ce spun meteorologii

Anul Nou, conform actualelor modele de prognoză, va găsi aproape întreaga Moldovă într-un decor de un alb imaculat. În acest sens a fost realizat și un material grafic prin care s-a dorit o expunere referitoare la distribuția teritorială cu grosimea stratului de zăpadă. În conformitate cu materialul precizat, grosimi mai reprezentative ale stratului de zăpadă se vor înregistra în zona Cernăuți, cu extindere către sud-est, până pe nordul Podișului Central Moldovenesc (fig.1). Pe tot aliniamentul prezentat se anticipează grosimi de 15…20 cm, cu valori chiar mai ridicate în raionul Șevcenko și jumătatea sudică a județului Iași, unde se pot atinge și 20…25 cm.

Există posibilitatea ca, în funcție de morfologia locală a reliefului, coroborată și cu proprietățile termodinamice la nivelul altitudinal 1800 și până spre 6500 m, grosimile stratului de zăpadă să depășească, local, valoarea de 25…30 cmcu precădere în partea sudică a județului Iași, cât și pe areale ceva mai restrânse din raionul Șevcenko.

Mulți dintre cititorii noștri care vor vizualiza acest material s-ar aștepta ca în zonele deluroase și montane din vestul provinciei să fie condiții prielnice pentru un strat de zăpadă și mai generos. Deoarece dinspre vest este în extindere un areal de mare presiune bine organizat, condițiile pentru precipitații importante cantitativ va fi mult limitată. Ca urmare, sistemele noroase vor deveni tot mai dezorganizate, odată cu avansul către zona montană, pe centrul și nordul Orientalilor. În acest sens, pe materialul ilustrat, la punctul de observații meteorologice Ceahlău-Toaca grosimea stratului de zăpadă nu va depăși 6…8 cm. Asemeni, valori modeste ale acestuia și în toate ariile depresionare precum Depresiunea Dornelor, cu aproximativ 5…6 cm.

Figura 1. Estimare cu distribuția spațială a grosimii stratului de zăpadă la nivelul Moldovei
30.XII.2019, ora 8 (6 UTC)

În paralel cu episodul de ninsori așteptat, de interes vor fi și intensificările vântului. Acesta va sufla, la rafală, cu viteze de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea și va reduce vizibilitatea. În condițiile prezentate, în cea mai mare parte a Moldovei se va circula în condiții de iarnă. Coroborarea ninsorilor cu intensificările vântului va duce și la troienirea ușoară a zăpezii. Cea mai mare atenție va trebui acordată de toți cei care vor urma să călătorească pe șoselele din județele Botoșani, Iași, Vaslui, nord-estul și estul jud. Neamț și estul jud. Suceava. De asemeni, interes sporit și peste raionul Șevcenko, Ucraina.

Mai mult, odată cu avansul către sud-est al maximului baric menționat, pe lângă vântul intens, va avea loc și o scădere considerabilă a temperaturii aerului. Vremea va deveni apropiată de normalul de referință al perioadei. Scăderea de temperatură va fi asociată cu un transport de aer rece, de natură arctică dinspre nord-nord-estul Europei.

Intensificările vântului vor face ca temperatura resimțită să fie cu mult mai coborâtă, comparativ cu cea indicată de termometru în adăpostul meteorologic.

Rezumat: Urmează un episod mai serios de iarnă peste cea mai mare parte a Moldovei. Pe aria județelor Botoșani, Iași, Vaslui, estul jud. Suceava și nord-estul jud. Neamț se anticipează cele mai reprezentative valori ale stratului de zăpadă. Tot aici, și vântul va sufla moderat la tare, spulberând și troienind zăpada depusă. Oricine va tranzita regiunea descrisă de județele menționate va trebui să urmărească cu maximă atenție starea drumurilor deoarece există riscul ca circulația să se desfășoare cu dificultate. Se va ține cont, pe lângă căderile de zăpadă estimate, și de scăderea notabilă a temperaturii și a factorului de răcire impus de intensificările vântului.

Restul regiunii va primi un strat mai modest de zăpadă, în general, cuprins între 4 și 8 cm, mai scăzut prin sud-estul provinciei, unde există șanse sporite să nu apară. De asemeni, procesul de răcire va fi de actualitate oriunde la nivelul provinciei.

Sursa: meteomoldova.ro

Total
0
Shares
 
Total
0
Share