Micii producători vor testa calitatea vinurilor la Universitatea Tehnică a Moldovei

Micii producători vor testa calitatea vinurilor, la Universitatea Tehnică a Moldovei, vinuri bune, 

Un memorandum de colaborare dintre „Uniunea Micilor Producători de Vinuri” și Universitatea Tehnica a Moldovei, Facultatea Tehnologia Alimentelor, Departamentul de Enologie a fost semnat joi, 7 iunie.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, documentul presupune instruirea membrilor Uniunii în vederea utilizării capacităților de cercetare și analiză a departamentului de Enologie pentru facilitarea creșterii calității produselor vinicole și creșterea competitivității lor pe piețele externe.

26 de întreprinderi, membre a Uniunii Micilor Producători de Vinuri vor putea face testările curente ale vinurilor pentru a se asigura de calitatea acestora și pentru a opera intervențiile tehnologice necesare pentru a crește calitatea vinurilor. Analizele vor fi făcute contra unui cost relativ mic, în comparație cu cel de pe piață dar care va acoperi cheltuielile pentru consumabile și logistică. La efectuarea testelor de laborator vor participa și studenții pentru ași dezvolta abilitățile practice de utilizare a tehnologiilor performante.

Memorandumul presupune și instruirea practică a studenților și masteranzilor Departamentului de Enologie, UTM în cadrul micilor vinării pentru îmbunătățirea abilităților practice de producție a vinurilor dar și a celor antreprenoriale.

Cu suportul Băncii Europene de Investiții, Guvernul Republicii Moldova, în cadrul Programului ”Filiera Vinului”, a investit 1 milion 300 de mii de euro pentru dotarea Departamentului de Oenologie de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

12 laboratoare și săli de studiu de la această catedră au fost dotate cu echipamente de ultimă generaţie ce permite să crească calitatea instruirii viitorilor vinificatori care sunt atât de necesari în economia reală. A fost creată şi o secţie de micro vinificaţie dotată cu utilaje de ultimă generație produse în Europa dar și un laborator de testare organoleptică a vinului.

În cadrul Programului „Filiera Vinului” sunt în proces de desfăşurare proiectele de reabilitare şi dotare a școlilor profesionale din Nisporeni și Leova. Finalitatea investiţiilor de ordinul milioanelor de euro este crearea unor instituții educaționale care să instruiască specialiști calificați, competențele cărora să corespundă necesităților întreprinderilor din industria vitivinicolă a Republicii Moldova. Un alt obiectiv al Programului este facilitarea accesului mediului de afaceri la instruiri de calitate, și capacități de cercetare și testare a produselor vitivinicole.

Total
0
Shares
Total
0
Share