Miercurea Mare, zi celebrată în această săptămână de creștinii ortodocși, are o semnificație aparte în cadrul Săptămânii Patimilor, marcând atât un moment de intensă rugăciune și post, cât și amintirea trădării lui Iisus de către Iuda Iscarioteanul.
Conform tradiției creștine, în această zi este pomenită și Maria Magdalena, cea care, în semn de căință, i-a spălat picioarele lui Hristos cu propriile lacrimi, devenind una dintre mironosițe. Tot Miercurea Mare este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți, motiv pentru care miercurea a devenit zi de post pe tot parcursul anului.
Aceasta este și ultima zi din Săptămâna Mare în care se mai pot face treburi casnice. Tradiția spune că gospodinele trebuie să termine curățenia, spălatul și cusutul până la sfârșitul zilei, iar bărbații să lase lucrările câmpului și să se implice în gospodărie.
Postul devine mai aspru în această zi, mulți credincioși alegând chiar postul negru. Totodată, participarea la Denii este o tradiție respectată, bisericile fiind loc de reculegere și rugăciune.
O altă tradiție importantă spune că în Miercurea Mare se pregătesc haine noi, pentru ca Paștele să fie întâmpinat cu îmbrăcăminte curată și proaspătă. Încep și pregătirile pentru masa pascală, respectând obiceiurile transmise din generație în generație.
Anul acesta, Săptămâna Patimilor a început pe 14 aprilie, fiind ultima săptămână din Postul Mare. Potrivit rânduielilor bisericești, în această perioadă se mănâncă doar după apusul soarelui, iar fiecare zi are o însemnătate profundă în drumul spre Învierea Domnului.