Mihai Popșoi, interviu pentru BBC: Suntem o ţintă constantă a atacurilor cibernetice ruseşti

Mihai Popşoi: Suntem o ţintă constantă a atacurilor cibernetice ruseşti
 

Republica Moldova este o ţintă constantă a atacurilor ruseşti asupra infrastructurii, nu doar a televiziunii publice, ci şi a serviciului poştal şi a instituţiilor guvernamentale, acestea fiind vizate în mod regulat de hackeri, pe care experţii îi asociază Rusiei, a declarat ministrul de externe moldovean Mihai Popşoi, informează agerpres.ro

Într-un interviu pentru BBC, Mihai Popşoi a declarat că în spatele atacului cibernetic de la Poşta Moldovei, care a avut loc în februarie 2024, s-ar afla Federaţia Rusă. De asemenea, hackerii ruşi sunt cei care au atacat site-ul postului public de televiziune de la Chişinău, potrivit acestuia.

Capacităţile de apărare cibernetică ale Republicii Moldova sunt “încă modeste”, dar autorităţile le consolidează cu ajutorul partenerilor externi, a declarat şeful diplomaţiei moldovene în interviu.

“Ne consolidăm rezilienţa, avem parteneriate puternice, inclusiv cu Marea Britanie, SUA şi alţi parteneri din Europa, pentru a ne ajuta să ne construim apărarea, inclusiv apărarea cibernetică”, a afirmat Mihai Popşoi.

La 20 februarie, Poşta Moldovei a devenit ţinta unui atac cibernetic, fiind vizat sistemul informaţional. Astfel, prestarea serviciilor poştale şi financiare a fost sistată până la recuperarea sistemului. Acestea au fost reluate parţial abia peste trei zile, pe 23 februarie, iar complet – pe 29 februarie. Ministrul dezvoltării economice şi digitalizării, Dumitru Alaiba, a dat asigurări că datele personale ale clienţilor Poştei Moldovei nu au fost compromise în urma atacului cibernetic, notează NewsMaker.

Pe 27 şi 28 aprilie, atacuri cibernetice asupra site-ului Moldova 1 au fost respinse cu succes, susține sursa.

Total
0
Shares
Total
0
Share