Mihai Volontir, celebrat la 90 de ani: ”O viață dedicată scenei, o sută de personaje memorabile”

Academia de Științe a Moldovei, Centrul Studiul Artelor al Institutului Patrimoniului Cultural și Întreprinderea Editorial-Poligrafică „Știința” a organizat astăzi la AȘM masa rotundă cu genericul „Actorul Mihai Volontir: Armonia contrariilor”, consacrată aniversării a 90-a de la nașterea actorului de teatru și film Mihai Volontir, scrie Moldpres.md

Solicitat de agenție, cineastul Dumitru Olărescu, autorul scenariului filmului ”Iubirile lui Mihai Volontir”, a afirmat că acesta a fost realizat în 2014. ”L-am făcut împreună cu regizorii Vlad Druck și Mircea Chistruga. Este un film de lung metraj. Ne-am străduit să pătrundem în tainele măiestriei actoricești ale marelui actor Mihai Volontir și ne-am dat seama încă odată de spectrul tematic și cum a fost el atât de divers în toate aceste filme din țară și din străinătate. A debutat în filmul ”Se caută un paznic”. Apropo, la acest film au debutat toți. A fost și debutul lui Pavel Balan, în calitate de operator de film de ficțiune, Vlad Ioviță, autor de scenariu, Eugen Doga, muzică și Gheorghe Vodă – regie”, a comunicat Dumitru Olărescu.

La rândul său, doctorul habilitat în studiul artelor, Ana-Maria Plămădeală, coordonatoarea cărții ”Mihai Volontir sau despre vocația omenescului”, apărută la Editura ”Știința” a menționat că Mihai Volontir a fost o personalitate foarte profundă. ”A știut să demonstreze omenirii sufletul nostru ancestral. El spune că omul se naște de trei ori: copilăria, care este dumnezeiască, maturitatea, care este eroică, și bătrânețea, care este umană. El le-a avut pe toate trei. El este nemaipomenit de complex și interesant”, a remarcat Ana-Maria Plămădeală.

Pe marginea creației lui Mihai Volontir s-au pronunțat dr. Ion Ursu, directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM, Alexandru Grecu, președintele Uniunii Teatrale din Republica Moldova, acad. Mihai Cimpoi, operatorul de cinema Pavel Balan, dr. Ana Ghilaș, criticii de teatru Larisa Ungureanu și Larisa Turea ș.a.

Mihai Volontir în cei 57 ani de activitate a realizat peste 120 de roluri în teatru și film. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM (1973), Premiul Naţional al R. Moldova (1991), Premiul Naţional al Federaţiei Ruse (1984), Premiul „Fraţii Vasiliev” (1980) din Rusia, medalia de argint „Piotr Dovjenco” (1978), cu Medalia AȘM ”Dimitrie Cantemir”, cu titlurile onorifice ”Artist al Poporului din RSSM” (1974) și “Artist al Poporului din URSS” (1984).

A fost deputat în primul Parlament al ţării, în anii 1990-1994. Mihai Volontir a fost unul din cei 278 de deputaţi care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share