Mii de părinți din Chișinău vor redeschiderea grădinițelor. Autoritățile: Există riscuri extrem de mari atât a îmbolnăvirii copilașilor, cât și a angajaților

Peste 16.000 de părinți din Chișinău au declarat că doresc redeschiderea grădinițelor, în cadrul unui sondaj realizat de autorități. Astfel, ponderea acestora din numărul total de părinți care au copii de vârstă preșcolară reprezintă 51%. Municipalitatea anunță că instituțiile de educație timpurie sunt în plin proces de pregătire, pentru reluarea activităților, însă atenționează că riscul de infectare este mare, atât pentru cei mici, cât și pentru angajați, scrie UNIMEDIA.MD

„Săptămâna trecută a fost finalizată chestionarea părinților privind solicitarea de a reîncadra copiii în grădinițe. Dacă în prima etapă de chestionare, realizată în prima săptămână a lunii iunie, li-aua exprimat dorința de a duce copiii la grădiniță 66%, atunci în prima săptămână a lunii iunie, procentul a fost de 51 la sută. Dintre aceștia, pe categorii de vârstă:

  • copii cu vârsta de 2-3 ani – 1.794 de părinți,
  • copii cu vârsta de 3-4 ani – 3.333 părinți,
  • copii cu vârsta de 4-5 ani – 3.978 părinți,
  • copii cu vârsta de 5-6 ani – 3.976 părinți,
  • copii cu vârsta de 6-7 ani – 3.404 părinți.

În total, 16.125 de părinți din numărul total al părinților celor 31.377 de copii care frecventează instituțiile preșcolare din Chișinău și-au exprimat dorința de a reîncadra copiii în grădinițe.

Totodată, în contextul unei posibile redeschideri a grădinițelor, săptămâna trecută a avut loc o ședință a directorilor de instituții, în cadrul căreia s-a discutat nivelul de pregătire a acestora și a personalului angajat, pentru reluarea activității. „Sunt organizate continuu formări cu toți angajații, săptămâna aceasta, cu implicarea șefilor asociațiilor medicale teritoriale au fost pregătiți toți asistenții medicali din instituțiile de educație timpurie, ca să fie foarte bine pregătiți pentru monitorizarea stării de sănătate a copiilor și angajaților”, a menționat Angela Cutasevici.

În același context, Direcția generală educație, tineret și sport a elaborat un plan de acțiuni pentru redeschiderea instituțiilor educaționale, care include: acțiuni de pregătire a spațiului, instruirea personalului, a părinților, organizarea mișcării/deplasării copiilor în instituții, crearea condițiilor de minimalizare a răspândirii infecției Covid, cerințe în organizarea alimentației și altele.

Acest document conține și prevederi ce vor reglementa procesul educațional în noile condiții, în perioada de pandemie, cum ar fi dotarea cu utilaj necesar și echipament, asigurarea instituției și grupelor cu echipamentul necesar de protecție și termometre, orarul de venire și plecare a fiecărui copil, cel de ieșire/intrare în grupe, precum și graficul de igienizare a încăperilor și a spațiilor comune, declarația pe proprie răspundere a părinților etc.

„Cât de mare este riscul contaminării și unei explozii de cazuri de infectare, în cazul redeschiderii grădinițelor”, a întrebat primarul general, Ion Ceban.

„Există riscuri extrem de mari atât a îmbolnăvirii copilașilor, cât și a angajaților. La data de 4 iulie erau înregistrate 12 cazuri de îmbolnăvire a angajaților din instituțiile municipale de învățământ general. Doar în institușiile de educație timpurie avem 5 angajați, respectiv, 5 instituții sunt în carantină. Riscurile sunt mari pentru că impactul virsului asupra sănătății și dezvoltării copiilor nu este cunoscut, de aceea, vom ruga specialiștii să facă campanii de informare și responsabilizare a părinților”, a subliniat Angela Cutasevici.

Sursa: UNIMEDIA.MD

Total
0
Shares
 
Total
0
Share