Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu România, au creat un mecanism de gestionare a fluxului de refugiați și anume, crearea coridoarelor umanitare de tranzit prin Romania spre UE și alte destinații.
În prezent, la Gara provizorie de la Palanca au ajuns 8 autocare, peste 200 de persoane sunt îmbarcate și urmează să fie transportate spre Huși. De acolo, persoanele vor fi preluate de autoritățile române.
„Importanța gărilor provizorii lângă PTF este enormă: pe de o parte, a scos presiunea de la PTF, pe de altă parte, este gestionat eficient și coordonat, inclusiv cu alte țări, fluxul de refugiați. Ieri au fost organizate 56 de curse de autocare și microbuze din Palanca, în care peste 2000 de persoane au fost transportate către 8 destinații – 5 spre România, 1 spre Polonia, 2 spre gările din Chișinău. Această activitate are loc în conlucrare cu Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene al Repubicii Moldova și cu Guvernul României”, informează șeful IGSU Alexandru Oprea.
Astfel, au fost create mecanisme transnaționale de gestionare a fluxului de imigranți, ce vin din zona de război în Ucraina.
Ministerul Afacerilor Interne împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene lucrează împreună cu instituțiile din alte state, care au manifestat intenția de a prelua străinii refugiați pentru a organiza coridoare umanitare aeriene de tranzit. Ieri, pe cale aeriană, au plecat 65 de persoane spre Bulgaria.
Centrele de cazare provizorie de la PTF
Centrul de plasament provizoriu din Giurgiulești a fost creat în timp record de 10 ore. Aducem mulțumiri colegilor pentru munca conștiincioasă. La moment, sunt funcționale 3 PTF: Giurgiulești, Palanca, Otaci, cu capacitatea totală de 1200 de locuri. Astăzi 5.404 de angajați ai MAI sunt implicați în gestionarea afluxului de refugiați.