Alte știri

Ministerul Agriculturii a anunțat majorarea mărimii maxime a sprijinului financiar pentru producători

Pinterest LinkedIn Tumblr

Producătorii agricoli vor putea primi subvenţii mai mari din partea statului. Mărimea maximă a sprijinului financiar acordată unui agricultor a fost majorată până la 5 milioane de lei pentru un an. Anterior, plafonul fiind de până la 3 milioane de lei. De asemenea, va creşte cu 50 la sută şi valoarea subvenţiilor acordate grupurilor de producători. Noile prevederi ale modului de repartizare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural au fost aprobate astăzi de Guvern.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc, a comunicat în cadrul şedinţei că, modificările pentru Regulamentul privind condiţiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului National de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, sunt rezultatul discuţiilor purtate cu asociaţiile şi federaţiile de profil, şi alţi beneficiari de subvenţii, precum şi în urma analizei situaţiei pe sectorul de fructe şi struguri, transmite hotnews.md

”În ultimii ani s-a înregistrat o dinamica ascendentă a recoltei de fructe, iar urmare a acesteia, în anul precedent producătorii agricoli s-au confruntat cu probleme ce vizează depozitarea şi procesarea materiei prime. Am considerat necesar de a majora plafonul subvenţiilor acordate fermierilor, pentru a crea premisele necesare îmbunătăţirii infrastructurii de post recoltare, procesare şi de accesare a pieţelor noi de desfacere. Astfel, în acest an, valoarea maxima a sprijinului financiar oferit unui producător agricol va fi de maxim de 5,0 mln. lei pentru un beneficiar, iar pentru grupurile de producători valoarea sprijinului financiar se majorează cu 50% din valoarea subvenţiei autorizate. Majorarea suportului financiar acordat va oferi oportunităţi beneficiarului de a moderniza sectoarele care necesită intervenţii urgente. Vor fi majorate subvenţiile pentru înoirea patrimoniului pomicol şi viticol, pentru dezvoltarea infrastructurii post recoltare – construcţia frigidelor, pentru a spori producţia de lapte în ţară, pentru sporirii siguranţei alimentelor, pentru consolidarea terenurilor agricole”, a menţionat ministrul Nicolae Ciubuc.

Totodată, ministrul a subliniat că majorarea plafonului de sprijin acordat unui agricultor sau grup de producători va permite beneficiarilor să-şi extindă posibilităţile de modernizare a sectorului în care investesc. De asemenea, proiectul va contribui la consolidarea grupurilor de producători, la motivarea creării grupurilor noi, stimularea exporturilor pe noi pieţe de desfacere, precum şi la creşterea calităţii produselor.

Proiectul mai propune majorări a subvenţiilor în ramurile cu un impact sporit în agricultură. Prin urmare, statul îi va sprijini financiar pe cei care îşi vor dezvolta afaceri în sectorul pomicol şi viticol, oferind, astfel, mai multe oportunităţi pentru tinerii antreprenori de a investi în afaceri din localităţile rurale.

Totodată, documentul mai stabileşte sectorul zootehnic ca fiind unul prioritar în domeniul agroindustrial. Astfel, acesta prevede măsuri de îmbunătăţire a procedurii de acordare a subvenţiilor în sectorul dat, în vederea obţinerii de către Republica Moldova a dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne, ouă de pasăre, dar şi produse avicole.

loading...

Comments are closed.