Ministerul Educației și Cercetării va sesiza CNA privind neregulile depistate la Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sîngerei

Ministerul Educației și Cercetării va sesiza Centrul Național Anticorupție (CNA) privind neregulile depistate în rezultatul auditului efectuat la Școala Profesională din Alexăndreni, raionul Sîngerei. Controlul a fost efectuat în perioada aprilie-iunie curent și a vizat activitatea instituției din anii 2022-2024.

Misiunea de audit a fost realizată urmare a unei vizite inopinate a unui secretar de stat al MEC, care a constatat absența de la ore a majorității elevilor, administrația școlii pretinzând că toți elevii efectuau în acel moment stagiul de practică.

În rezultatul auditului, au fost depistate mai multe abateri de la cadrul legal, fiind relevat un management defectuos și o serie de deficiențe semnificative în cadrul proceselor și procedurilor inițiate de instituția de învățământ. Astfel, pentru cei 50 de elevi care își făceau studiile în cadrul școlii profesionale era alocat un număr de 200 de burse. Totodată, auditul a scos la iveală că unii elevi au fost înmatriculați cu finanţare de la bugetul de stat, cu nerespectarea normelor legale.

De asemenea, administrația instituției a admis diverse abateri în ceea ce privește achizițiile publice, decontarea combustibilului, asigurarea alimentaţiei elevilor din contul resurselor bugetului de stat, acordarea burselor de studii și cazarea în cămine.

Raportul final al misiunii de audit va fi transmis CNA pentru investigații suplimentare. Acesta poate fi consultat aici.

Informăm că MEC va continua să efectueze misiuni de audit şi în alte școli profesionale din subordine pentru a verifica felul în care sunt utilizați banii publici.

Total
0
Shares
Total
0
Share