Ministerul Energiei a lansat primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă

Ministerul Energiei lansează primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă în Republica Moldova. Investitorii sunt invitați să dezvolte proiecte de energie din surse regenerabile, eoliană și solară. Publicarea anunțului și a documentelor de licitație va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare, a anunțat ministrul energiei, Victor Parlicov, scrie IPN.

Victor Parlicov a precizat că astăzi urma să fie lansată și documentația de licitație, dar pe ultima sută de metri au intervenit unele modificări și s-a amânat pe săptămâna viitoare. Ministrul energiei a spus că această licitație este prima în Moldova și autoritățile își doresc o participare robustă și competitivă.

Yolanda Garcia Mezquita, șefă de unitate în cadrul DG ENER la Comisia Europeană, a remarcat că Republica Moldova continuă să-și consolideze piața energetică printr-o reformă care aliniază legislația țării cu legislația UE. Viteza și determinarea cu care Republica Moldova trece de la transpunerea directivei regenerabile 2 în legislația națională și implementează legea respectivă este de apreciat. Energia regenerabilă ne fac mai independenți și capabili să facem față șocurilor prețurilor la resursele energetice, a spus Yolanda Garcia Mezquita.

Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova, a subliniat că tranziția către resurse de energie mai curată este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE până în 2030. Cu ajutorul energiei regenerabile, Moldova își poate asigura independența energetică, reducând vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini, totodată asigurând o securitate energetică stabilă. UE salută inițiativa de a lansa licitații menite să atragă investiții în domeniul energiei regenerabile.

Dirk Buschle, director adjunct al Secretariatului Comunității Energetice, este de părere că tenderul va schimba sectorul energetic din Moldova spre bine. Este necesar să se lucreze cu companiile care fac aceste investiții, să aibă un sistem de garanții robust pentru viitor și să fie parte a piețelor energetice ale UE.

La licitație sunt scoase 165 MW, dintre care 105 MW pentru instalații eoliene și 60 MW pentru instalații fotovoltaice. Anterior, ministrul Victor Parlicov a precizat că în urma licitației câștigătorii vor avea un preț fix garantat timp de 15 ani pentru energia electrică produsă. Prețul fix garantat va fi stabilit în timpul licitației și nu poate depăși prețul maxim de 1,5 lei/kWh pentru energia eoliană și de 1,67 lei/kWh pentru energia solară, preț stabilit de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

Total
0
Shares
Total
0
Share