Ministerul Finanțelor a plasat pentru prima dată pe piața internă Obligațiuni de stat pe 10 ani

La 27 septembrie curent, Ministerul Finanțelor a plasat pentru prima dată pe piața internă Obligațiuni de stat pe 10 ani, în valoare totală de 227,5 milioane de lei, ceea ce reprezintă 130% din volumul anunțat inițial. Acest pas face parte dintr-un obiectiv de politică mai larg al Ministerului Finanțe în dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat.

Astfel, Republica Moldova a făcut un pas decisiv în dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat, care reprezintă un element important în dezvoltarea pieței de capital a țării. Datorită lansării Obligațiunilor de stat pe 10 ani, acum există un nou instrument disponibil pe piață pentru investitori.

„Suntem bucuroși să avem investitori interesați în dezvoltarea pieței interne a valorilor mobiliare de stat și sprijinirea Guvernului în implementarea obiectivului nostru comun. Investitorii nebancari au cumpărat 99,3% din emisiunea anunțată, iar dealerii primari (băncile) – 0,7% pentru portofoliul lor, având o limită de la acționarii săi străini de a investi în instrumente pe termen lung pe piața valorilor mobiliare de stat a Republicii Moldova”, a menționat șefa Direcției generale datoria sectorului public și asistență externă din cadrul Ministerului Finanțelor, Elena Matveeva.

Emisiunea Obligațiunilor de stat pe 10 ani reprezintă un pas major în sensul completării curbei randamentelor, alături de obligațiunile de stat pe 2, 3, 5 și 7 ani emise în prezent de Ministerul Finanțelor. De asemenea, acestea vor constitui un punct de referință pentru stabilirea prețului instrumentelor pe termen lung și pentru dezvoltarea altor instrumente noi, totodată, contribuind la dezvoltarea pieței de asigurări.

Total
0
Shares
Total
0
Share