Economic

Ministerul Finanțelor confirmă sumele împrumutate de Guvern de la structurile străine

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pentru a aduce claritate în ceea ce privește volumul mijloacelor financiare acordate de partenerii de dezvoltare pentru a sprijini Republica Moldova în diminuarea deficitului bugetar și asigurarea realizării programelor din bugetul de stat conform priorităților de dezvoltare, Ministerul Finanțelor vine cu următoarele precizări.

Pe parcursul anului 2022, până la momentul actual, în bugetul de stat au fost încasate mijloace financiare din partea Fondului Monetar Internațional în luna mai – 55,1 mil. euro și 86,5 mil. dolari SUA și din partea Guvernului Poloniei în luna iulie – 20 mil. euro. Toate aceste sume sunt împrumuturi rambursabile și purtătoare de dobânzi și/sau comisioane de alocare.

Potrivit raportului Ministerului Finanțelor, până la sfârșitul lunii iunie 2022, respectiv în prima jumătate a anului, Republica Moldova nu a primit granturi, cifra raportată fiind 0 (zero).

Totodată, în conformitate cu cele agreate cu partenerii de dezvoltare, în următoarele luni sunt preconizate următoarele intrări de mijloace financiare în bugetul de stat: (i) Banca Mondială – 151 mil. euro, dintre care 9,2 mil. dolari SUA grant, (ii) Uniunea Europeană – 125 mil. euro, dintre care 90 mil. euro grant, (iii) Agenția Franceză pentru Dezvoltare – 15 mil. euro, (iv) Guvernul României – 10 mil. euro grant.

Sursele financiare în formă de suport bugetar sunt utilizate pentru asigurarea finanțării priorităților Guvernului, printre care atenuarea afectelor crizei energetice și inflației asupra populației și mediului de afaceri, precum și pentru asigurarea continuării proiectelor de investiții capitale finanțate din surse bugetare.

loading...

Comments are closed.