Ministerul Justiției a cerut PA să livreze dosare pentru condamnări și să nu se opună vettingului

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a avut o întrevedere cu conducerea Procuraturii Anticorupție (PA).

Au fost discutate mai multe subiecte și actualizări la zi privind progresele acțiunilor care intră și în competența PA pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene, conform raportului de extindere din noimebrie 2023.

Dialogul a atins importanța unor performanțe solide în soluționarea cauzelor, inclusiv prin hotărâri judecătorești, efectele introducerii specializării judecătorilor la Judecătoria Chișinău, contribuția PA cu privire la cauzele de corupție înaltă evidențiate în E-platforma (UE) privind progresele în cauzele de corupție și crimă organizată.

În discuții, au fost punctate unele prevederi din legislația procesual-penală, introduse recent, și a celei penale care sunt în curs de examinare în Parlament, relevante pentru activitatea PA. De asemenea, aspectele de consolidare instituțională și aplicarea tuturor reformelor și politicilor în domeniul justiției care constituie angajamente asumate în avansarea parcursului european, au fost reiterate în dialogul ministrei și procurorului-șef a PA.

Ministrul Justiției a transmis cu acest prilej, și mesaje despre importanța reformei justiției și a combaterii corupției având un rol central în negocierile cu UE. Veronica Mihailov-Moraru a reiterat necesitatea cooperării inter-instituționale în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul aderării la UE, acesta fiind un obiectiv de țară.

Vizita a urmat scandalului iscat săptămâna trecută, când Veronica Dragalin a semnat o scrisoare despre Tatiana Răducanu, membru al Comisiilor de Vetting. Potrivit documentului, Răducanu ar fi în relații și ar fi executat comenzi de la Platon, Șor și Colenco. Răducanu a demisionat din Comisiile de Vetting, dar a rămas în componența CSS.

Total
0
Shares
Total
0
Share