Ministerul rus de Externe: Reducerea personalului Ambasadei de la Chișinău va avea consecințe

Decizia (Republicii Moldova) de a reduce numărul angajaților Ambasadei Federației Ruse la Chișinău va afecta cetățenii din ambele țări. De asemenea, „acest gest neprietenos” va avea consecințe pentru relațiile moldo-ruse. Este comentariul ministerului rus de externe după ce luni mai mulți angajați ai misiunii diplomatice au revenit la Moscova, scrie IPN

„Pe 14 august, angajații misiunii ruse în Moldova și membrii familiilor lor s-au întors la Moscova cu un avion special. Ei au fost nevoiți să părăsească republica în legătură cu decizia autorităților moldovenești de a reduce personalul ambasadei, al reprezentanței comerciale și al centrului rus de științe și cultură”, precizează ministerul rus de externe.

Instituția califică decizia de a reduce personalul ca fiind un pas neprietenos din partea autorităților de la Chișinău, care va afecta, în primul rând, cetățenii celor două state. Inclusiv prin reducerea posibilității de a beneficia în timp util de asistență consulară. La fel va afecta menținerea relațiilor comerciale și culturale.

Ministerul precizează că personalul care a rămas în număr mai mic nu va putea asigura volumele și termenele corespunzătoare în procesul de prestare a serviciilor consulare. „Răspunderea totală pentru această situație o poartă conducerea Republicii Moldova care a adoptat o astfel de decizie”, se mai arată în comunicatul autorităților ruse.

Zeci de diplomați ruși, precum și familiile acestora au părăsit luni teritoriul Republicii Moldova. Aceasta după ce, la sfârșitul lunii iulie, Guvernul de la Chișinău a anunțat despre faptul că numărul diplomaților acreditați și angajaților „tehnico-administrativi” care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău va fi redus de la peste 80 de persoane la 25. Astfel, numărul diplomaților și personalului Ambasadei Federației Ruse la Chișinău a fost echivalat cu numărul diplomaților și personalului Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Acțiunea a avut loc în conformitate cu principiul parității diplomatice, stipulat de convențiile internaționale de specialitate.

Total
0
Shares
Total
0
Share