Ministerul Sănătății nu a reușit să procure vaccinuri împotriva meningitei, deși a alocat 5 milioane de lei

Ministerul Sănătății din Republica Moldova nu a reușit să încheie nicio tranzacție pentru procurarea a 5 000 de doze de vaccin împotriva meningitei, deși în bugetul pentru anul 2025 au fost prevăzute aproape 5 milioane de lei pentru acest scop, informează telegraph.md, cu referire la Moldova 1.

Anunțul a fost făcut în data de 9 iulie de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, după ședința Guvernului.

Potrivit ministrului, niciun furnizor nu s-a înscris la licitațiile publice, întrucât ”piața noastră, una mică, nu este atractivă pentru agenții economici”. În aceste condiții, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a contactat direct cel mai mare producător de vaccinuri împotriva meningitei și poartă negocieri.

”Planificările pentru producerea vaccinurilor se fac la final de an pentru anul următor. Furnizorul discută în prezent cu o țară care a procurat mai mult vaccin în acest an, astfel încât să întoarcă o cantitate pentru a ne-o putea vinde nouă. Noi trebuie să le promitem că vom avea un contract de procurare a vaccinurilor pentru mai mulți ani”, a declarat Nemerenco.

Ministrul a precizat că obiectivul Guvernului rămâne neschimbat. ”Rămânem optimiști, deoarece obiectivul pe care ni l-am propus – să vaccinăm copiii din R. Moldova împotriva meningitei, care este o boală foarte periculoasă și adesea se finalizează cu decesul copilașilor – noi o să-l atingem”, a afirmat oficialul.

Republica Moldova nu a procurat niciodată anterior vaccinuri împotriva meningitei, deși, în ultimii 10 ani, au fost raportate peste 220 de cazuri de infecție meningococică, dintre care aproximativ 60% la copii sub doi ani. Rata de fatalitate în această perioadă a fost de 23 la sută, ceea ce înseamnă peste 50 de decese. Ultimul caz suspect a fost înregistrat săptămâna trecută, la un copil din Chișinău.

Total
0
Shares
Total
0
Share