Ministrul Afacerilor Externe: „Apreciem susținerea Japoniei pentru procesul de integrare europeană și modernizare a Republicii Moldova”

Apreciem susținerea Japoniei pentru procesul de integrare europeană și modernizare a Republicii Moldova prin acordarea unui împrumut concesional pentru mecanizarea agriculturii şi un grant pentru digitizarea patrimoniului cultural al Bibliotecii Naționale. Declarația a fost făcută în cadrul unei ceremonii desfășurate la MAEIE, unde Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea și Ambasadorul Japoniei, Yoshihiro Katayama, au semnat două documente menite să pună începuturile pentru două proiecte social-economice importante:

  1. Acordul de împrumut pentru implementarea proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol”, care prevede acordarea unui credit în condiții avantajoase cu o valoare totală de 18,7 milioane dolari SUA și cu o dobândă de 0,1% pe un termen de 40 de ani. Proiectul a fost negociat în vederea susținerii fermierilor moldoveni în contextul situației dificile din sector și vine să susțină creșterea producției agricole și stabilizarea economiei țării;
  2. Acordul de grant, în valoare de 409 mii dolari SUA este destinat conservării şi protejării patrimoniului cultural în cadrul instituțiilor sistemului naţional de biblioteci și lărgirii accesului cetățenilor la informaţie prin achiziționarea echipamentului modern și digitizarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Aceste documente precedă semnarea acordurilor, care vor intra în vigoare după efectuarea procedurilor interne de către ministerele implementatoare: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

În cadrul declarațiilor pentru presă, șeful diplomației moldovene, Oleg Țulea, a mai exprimat gratitudinea autorităților de la Chișinău pentru expedierea de către Japonia a unui lot de 12.200 de tablete de Avigan (Favipiravir), necesare pentru tratamentul a 100 de pacienţi COVID-19, precum și solidaritatea exprimată în lupta cu pandemia prin oferirea unui grant în valoare de 1 milion dolari SUA, în cadrul Programului economic și social care va permite achiziționarea echipamentului medical destinat sistemului național de sănătate.

La final, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene a adresat mulțumiri deosebite poporului nipon prieten și autorităților de la Tokyo pentru sprijinul acordat în concretizarea acestor demersuri importante pentru poporul Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share