Oficial

Ministrul Agriculturii a dispus ca în 7 zile să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a dispus ca în termen de 7 zile să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili situația la zi, a analiza gradul de afectare de secetă și a efectua măsuri  agrotehnice diferențiate.

Decizia a fost luată după o ședință de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și cu reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare.

„Împreună cu mediul academic să analizăm și să decidem ce acțiuni, măsuri agrotehnice întreprindem pentru asigurarea unei producții stabile și pentru redresarea situației în agricultură”, a subliniat ministrul Ion PERJU în debutul ședinței.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții instituțiilor științifice de cercetare au prezentat informații cu referire la precipitațiile în ultimile șase luni, rezerva de apă în sol, temperaturile înalte în timpul iernii și impactul negativ al acestora asupra procesului de vegetație.

Potrivit reprezentanților Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „ Selecția”, în ultimile șase luni, cantitatea totală de precipitații atmosferice  a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală, temperatura medie a aerului a fost cu 3,7C mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol (în stratul 0 -200 cm) este de trei ori mai mică decât media multianuală.

Citește și: Ion Chicu afirmă că nu sunt motive pentru prelungirea stării de urgență

loading...

Comments are closed.