Alte știri

Ministrul Agriculturii a efectuat o vizită de lucru în raionul Dondușeni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Agriculturii, Dezvoltări Regionale și Mediului, Ion Perju, a efectuat o vizită de lucru în raionul Dondușeni, cu scopul de a monitoriza lucrările de construcție efectuate în cadrul a două proiecte de mediu finanțate din bugetul statului prin Fondul Ecologic Național.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Prima vizită a fost în satul Dondușeni, raionul Dondușeni, unde în cadrul unui proiect de mediu au fost construiți circa 13 km de apeduct, a fost instalat un turn de apă, a fost instalat un rezervor de apă, 16 cămine de vizite, o stație de pompare și a fost amenajată o zonă sanitară.

Proiectul „Rețele de alimentare cu apă a satului Dondușeni”, cu o valoare totală de circa 6,1 milioane de lei, a fost realizat în 6 luni, iar drept rezultat 400 de familii din localitate au fost conectate la apeduct și beneficiază de apă potabilă la robinet. Evenimentul de lansare a apeductului a avut loc marți, în prezența ministrului, autorităților publice locale, antreprenorului și a localnicilor.

Al doilea proiect de mediu vizitat de ministru a fost în satul Plop, același raion. Grație proiectului „Aprovizionarea cu apă și canalizare a satului Plop”, circa 1500 de locuitori beneficiază de acces la sistemul de apă și canalizare.

În cadrul proiectului au fost construite: 21 303 metri de rețele de apeduct; 20 cămine de vizite (sistem „cover”); o sondă cu o capacitate de 9 m3/h; un turn de apă; o statie de pompare; 2 km rețele de canalizare, la care au fost conectate instituțiile social – culturale/școala, grădinița, primăria, etc., și o stație de epurare.

Valoarea totală a investiției a constituit circa 12,5 milioane de lei. Din suma totală circa 11 mln de lei au fost alocați din Fondul Ecologic Național, iar restul banilor a constituit contribuția localnicilor.

În cadrul discuțiilor cu localnicii, ministrul Ion Perju, a subliniat importanța colaborării eficiente dintre autoritățile locale, centrale și antrenor pentru finalizarea cu succes și în timp a lucrărilor.

La întoarcerea spre Chișinău, oficialul a vizitat mai multe terenuri agricole, pentru a evalua starea semănăturilor de toamnă și a observa cum se dezvoltă culturile cerealiere. În context, ministrul a vizitat terenuri agricole cu grâu, orz, floarea soarelui, soia și sfeclă de zahăr.

În discuțiile cu managerul gospodăriei agricole vizitate, ministrul a fost informat că gospodăria prelucrează pământul după noua tehnologie no till, considerată o metodă modernă de prelucrare a solului.

„Mă bucur să văd că marea majoritate a semănăturilor sunt într-o stare bună și foarte bună de dezvoltare. Condițiile climaterice în perioada anului curent au fost prielnice. Conform prognozei meteo în perioada următoare vor fi înregistrate ploi, însă așa cum campania de recoltare în nordul țării, va începe în 2 săptămânii, sperăm să reușim în timp strângerea roadei”.

loading...

Comments are closed.