Ministrul Apărării al Germaniei: Exerciţiul aerian al NATO demonstrează pregătirea defensivă

Cele mai mari manevre ale forţelor aeriene din istoria NATO care au început în spaţiul aerian al Germaniei demonstrează pregătirea defensivă a alianţei occidentale şi a forţelor armate germane, a declarat luni ministrul german al apărării, Boris Pistorius, scrie Agerpres.ro

Douăzeci şi cinci de ţări iau parte la exerciţiul de două săptămâni implicând aproximativ 10 000 de soldaţi şi 250 de avioane.

Condus de forţele armate ale Germaniei (Bundeswehr), exerciţiul Air Defender 2023 durează până la 23 iunie şi are ca scop antrenamentul în faţa unui agresor estic fictiv.

„În special, forţele aeriene au o importanţă centrală în cazul unui atac deoarece sunt primele care răspund pentru a asigura securitatea populaţiei şi, de asemenea, a propriilor forţe armate”, a declarat Pistorius luni seară pentru postul RTL.

Exerciţiul are ca „obiectiv de a arăta clar că NATO şi forţele aeriene germane sunt gata să se apere”, a mai afirmat Pistorius.

Acest lucru se aplică de asemenea preşedintelui rus Vladimir Putin şi oricui „ne ameninţă libertatea şi securitatea”, a adăugat oficialul german.

Deşi manevrele au loc în timpul unui război devastator între Rusia şi posibilul candidat NATO Ucraina, oficiali din cadrul forţelor aeriene germane spun că ideea exerciţiilor datează din 2018, înainte ca Rusia să-şi înceapă invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022.

„Acest exerciţiu nu este îndreptat ca un semnal împotriva nimănui. Este un semnal către noi, îndreptat spre interior, în NATO (…) că suntem capabili să apărăm această ţară şi această alianţă”, a declarat inspectorul forţelor aeriene ale Germaniei Ingo Gerhartz.

Luni, urmau să aibă loc zboruri pentru familiarizarea cu spaţiul aerian şi consolidarea cooperării diferitelor naţiuni, a spus Gerhartz.

Forţele aeriene germane au precizat că doresc să evite o escaladare spre Rusia.

„Facem totul pentru a ne asigura că nu are loc un efect de escaladare”, a declarat Gerhartz pentru canalul RBB. De exemplu, a explicat el, „nu vom face niciun zbor în direcţia Kaliningradului”.

Manevrele au loc pe fondul unui vârf al călătoriilor aeriene estivale.

Trei spaţii aeriene din Germania sunt direct afectate de exerciţiu: părţi din nordul Germaniei şi Marea Nordului, părţi din estul Germaniei şi Marea Baltică şi părţi din sud-vestul Germaniei.

Dar luni, majoritatea aeroporturilor din Germania nu au raportat niciun efect secundar major al exerciţiului asupra călătoriilor pasagerilor.

Hamburg a fost singurul aeroport important din Germania care a anunţat întârzieri semnificative.

La cel mai mare aeroport al ţării, din Frankfurt, nu existau “efecte vizibile” în ceea ce priveşte întârzierile sau anulările zborurilor începând de luni dimineaţă, a afirmat o purtătoare de cuvânt a companiei ce asigură servicii aeroportuare, Fraport.

Aeroportul internaţional BER din Berlin nu a văzut până acum „niciun efect semnificativ pentru pasageri”, a declarat la rândul său o purtătoare de cuvânt a aeroportului pentru DPA. În ce măsură vor exista întârzieri din cauza manevrelor NATO în cursul zilei, “nu putem încă estima”, a adăugat ea.

Aeroportul Koln/Bonn şi aeroportul Dusseldorf din sud-vestul Germaniei, precum şi aeroportul din Munchen în landul sudic Bavaria nu au raportat întreruperi.

Cu toate acestea, industria aviaţiei se aşteaptă ca perturbările să crească pe măsură ce exerciţiul militar intră în plină desfăşurare.

Directorul general al asociaţiei industriei aviatice BDL, Matthias von Randow, a subliniat luni că au existat „operaţiuni de zbor militar relativ reduse” în prima zi a exerciţiului la scară largă.

„Presupun că perturbările traficului aerian civil vor creşte în următoarele zile, mai ales cu întârzieri în orele de seară”, a explicat von Randow.

 

Total
0
Shares
 
Total
0
Share